KTU 31.1.2007

Hanuristi Kimmo Pohjonen ja progejätti King Crimsonista tutut herrat Pat Mastelotto ja Trey Gunn antoivat keskiviikkona Tanssisali Lutakon runsaspäiselle yleisölle sitä mitä lupasivatkin: vaikeasti määriteltävää ja omaperäistä musiikkia.

Heidän muodostamansa KTU pyrki tarjoamaan kokonaisvaltaisen keikkakokemuksen, jossa tärkeää osaa itse musiikin lisäksi näyttelivät visuaalisuus ja poikkeuksellinen äänentoisto. Näyttävien valojen lisäksi keskiviikkona eripuolille salia oli asennettu neljä lisäkaiutinta, joiden ansiosta perinteisestä äänikuvasta pystyttiin irtautumaan. Ratkaisu oli sangen toimiva.

Musiikillisesti KTU liikkui äärilaidasta toiseen. Rumpali Mastelotton ja kitaristi Gunnin yhteispeli oli paikoitellen hyvin perinteistä progea, jota Pohjonen väritti efektirikkaalla haitarin näppäilyllään. Suvantokohtien myötä kolmikon soitto lähti harhailemaan milloin mihinkin suuntaan, usein varsin mielenkiintoisin lopputuloksin.

Heti alusta lähtien kävi selväksi että kaikki kolme soittajaa ovat omien instrumenttiensa suvereeneja hallitsijoita. Kukaan heistä ei tyytynyt yksinkertaisiin ratkaisuihin ja niinpä yleisön mielenkiinto säilyi koko puolitoistatuntiseksi venähtäneen keikan ajan.

Pohjonen jatkoi haitarinsoitollaan niiden ummehtuneitten käsitysten muokkaamista, joita meillä vielä tuosta soittimesta ja sen mahdollisuuksista saattaa olla. Hän loihti instrumentistaan esiin mitä erilaisimpia sävyjä, jotka liikkuivat aina seesteisestä maalailusta maanisen aggressiiviseen kurittamiseen asti.

Pohjosen ääni toimi myös yhtenä KTU: n ilmaisun elementtinä. Valitettavasti herran lyriikaton joikaaminen alkoi aika ajoin maistua puulta ja tilalle olisi kaivannut jotakin täysin muuta. Yhtyeen käyttämät puhesamplet toimivat monessa kohdassa huomattavasti paremmin.

Gunnin soittama Warr-kitara oli mielenkiintoinen ilmestys sekä ulkonäkönsä että soundinsa puolesta. Mies hyödynsi monipuolisen instrumentin tarjoamia mahdollisuuksia tyylikkäästi. Pääasiassa hän pysytteli matalampien taajuuksien parissa, mutta nousi paikoitellen etualalle soittamaan sooloja Pohjosen hoitaessa bassopuolta.

Rytmiosastolla häärännyt Mastelotto ei jäänyt kahden yhtyetoverinsa varjoon, päinvastoin. Herran mielikuvituksellisen poukkoileva ja ajoittain varsin raskaaksikin äitynyt soitto toi väkisin mieleen hänen pääbändinsä.

Kolmikko saa suunnata Suomen kiertueen jälkeen rapakon taakse luottavaisin mielin, sillä ainakin yleisöön heidän hengentuotteensa upposivat. Lutakossa yhtye vaadittiin takaisin lavalle peräti kahteen otteeseen.

Keskiviikkona KTU esiintyi vajaamiehisenä, sillä yhtyeen kokoonpanosta uupui samplien hoitamiseen keskittynyt Samuli Kosminen. Olisi tietenkin ollut mielenkiintoista nähdä, millaisiin suorituksiin bändi oli pystynyt nelipäisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Marko Ahosen tärpit: Uusi brittisarja Onnettomuus lupaa enemmän kuin lopulta antaa

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran vasta 61-vuotiaana, mutta ei ole katkera – lastenmusiikin konkari vihjaa nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Jyväskyläläinen Aallon perhe rakensi hätkäyttävän pihakoristeen: valtava kuusimetrinen dinosaurus kääntää ohikulkijoiden päät

Kolme keskisuomalaista taistelee moottorisahoin karhunveiston mestaruudesta – seuraa live-lähetystä tapahtumasta

17-vuotias näyttelijälupaus sai Jussi-palkinnon jo 13-vuotiaana – Eden-elokuvassa uhmakasta Jennaa näyttelevä Linnea Skog oppi isältään ja vaariltaan, että teatteri ja elokuva ovat leikkiä

Marko Ahosen tärpit: Lain Vartija on Hollywoodin poliisielokuvan perusteoksia

Korona siirsi Kuutamokeikka-esityksen Kivijärveltä Helsinkiin – Teatterimies Ville Virkkunen kirjoittaa eduskuntatyön ohessa

Moniaistiseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas – Näissä kohteissa on Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.