Kahdeksan jalkaa, kahdeksan silmää

Hämähäkit ovat harvojen suosikkeja, mutta silti tavattoman mielenkiintoisia otuksia. Niitä elää Suomenkin luonnossa lähes 650 lajia.

Ne eivät ole hyönteisiä vaan kuuluvat hämähäkkieläimiin. Näkyvin ero on jalkojen määrässä. Hyönteisillä jalkoja on kuusi, hämähäkeillä kahdeksan. Monilla hämähäkeillä on myös kahdeksan silmää.

Hämähäkkien koko vaihtelee suuresti. Rantahämähäkit ovat Suomen suurimpia. Ruumiin pituus voi lähestyä tuumaa ja jalkojen kärkiväli saattaa yltää seitsemään senttiin.

8-silmäiset rantahämähäkit eivät pyydystä seitillä vaan juoksevat tai jopa sukeltavat saaliinsa. Ne kuuluvatkin niin sanottuihin kiitohämähäkkeihin.

Hämähäkit tainnuttavat saaliinsa myrkyn avulla. Rantahämähäkin leuat voivat lävistää ihmisenkin ihon, joten sitä ei kannata ottaa käteen. Purema ei ole vaarallinen, mutta tekee kipeää ampiaisen piston tavoin.

Onneksi rantahämähäkki ei ole lainkaan aggressiivinen, vaan pikemminkin huolehtiva emo. Kuvassa naaras vartioi munakoteloa. Etummaisena näkyvät lyhyet pedipalpit eli leukajalat. Ne eivät ole varsinaisia jalkoja, mutta niitä voidaan käyttää saalistukseen ja pitelemiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .