Kaikki oleellinen Blade Runnerista

R idley Scottin ohjaama ja Philip K. Dickin romaaniin perustuva Blade Runner (1982) on yksi arvostetuimmista scifi-elokuvista ja klassikko tyylilajista riippumatta. Tätä kirjoittaessani Internet Movie Databasen käyttäjät ovat äänestäneet Blade Runnerin kaikkien aikojen 97. parhaaksi elokuvaksi.

Alunperin Blade Runner oli kuitenkin taloudellinen floppi. Katsojat eivät ymmärtäneet sen hienoutta lainkaan. Muun muassa arvostettu kriitikko Pauline Kael haukkui elokuvan lyttyyn. Osittain juuri Blade Runnerin vuoksi Ridley Scottin ura oli kuralla aina vuoteen 1991 saakka, jolla Thelma & Louise ilmestyi.

Vuosien mittaan Blade Runnerin maine kuitenkin kasvoi. Nykyään maine on niin suuri, että olisi väärin puhua pelkästään kulttielokuvasta. Myös ihan taviskatsojat tietävät Blade Runnerin ja ovat sen hyvin usein nähneetkin.

Mutta minkä Blade Runnerin?

Eri versioita on nimittäin viisi. Ne kaikki löytyvät viiden levyn boksista nimeltään Blade Runner: Ultimate Collector's Edition. Se on saatavissa kaikissa nykyformaateissa: dvd:nä, Blu-raynä ja hd-dvd:nä. Jopa kuorissa on kaksi vaihtoehtoa: perinteinen pahvinen kotelo tai peltiloota.

Syy Blade Runnerin uuteen julkaisuun on sen viides ja todennäköisesti viimeinen versio alaotsikoltaan The Final Cut.

Työkopio on aitoa hörhökamaa

Tehdäänpä pieni kertaus. Ensin oli tietenkin alkuperäinen teatteriversio vuodelta 1982. Siihen lisättiin viime hetkessä päähenkilön ( Harrison Ford) kertojaääni selittämään toisinaan hieman taiteellisen elokuvan tapahtumia. Tästä eivät läheskään kaikki pitäneet.

Euroopassakin pyörinyt kansainvälinen versio ei paljon alkuperäisestä poikkea. Toimintaa ja väkivaltaa on siinä hieman enemmän. Vuonna 1992 Ridley Scott työsti ohjaajan version, ja kertoja sai häipyä. Se oli yksi ensimmäisistä Director's Cuteista.

Peesaajia on sen jälkeen riittänyt. Tämä versio on vielä tänä päivänäkin Scottin mielestä se paras ja oikein.

Ultimate Collector's Editionin varsinainen löytö ja aitoa hörhökamaa on elokuvan työkopio, Workprint Version, jota ei ole aiemmin juuri muualla nähty. Työkopio on hieman rupuinen ja keskenkin, mutta se poikkeaa muista versioista kaikkein eniten. Todellista fanikamaa.

Ollako replikantti, vai eikö olla?

Sitten on tietenkin varsinainen Final Cut, joka on rakennettu Director's Cutin päälle. Ridley Scott on hyväksynyt kaikki muutokset ja antanut Final Cutille siunauksensa.

Muutoksia on lukumääräisesti monia mutta kyse on pikkujutuista. Monet muutoksista ovat vain teknisten virheiden korjauksia. Esimerkiksi erikoistehosteisiin on puututtu vain kevyellä kädellä. Revi siitä, George Lucas!

Kaiken huipuksi kuva on restauroitu digitaalisesti uuteen loistoon ja äänipuolikin vastaa nyt nykyajan vaatimuksia. Harvinaisen rehellisiä dokumentteja on tuntikausiksi. Niistä pisin kestää yli kolme tuntia. Katsottavaa on kaikkiaan yli yksitoista tuntia.

Jos kotoanne löytyy yhdeksän levyn Alien Quadrilogy, Sormusten herrojen laajimmat mahdolliset julkaisut ja Blade Runner: Ultimate Collector's Edition, hallussanne on kolme parasta koskaan julkaistua dvd-elokuvaboksia.

Jo 25 vuoden ajan ihmiskuntaa on hämmentänyt kysymys siitä, onko Blade Runnerin päähenkilö Rick Deckard keinotekoinen elävä olento, replikantti, vai aito ihminen?

Asiaan löytyy selkeä vastaus. Ridley Scottin mukaan Deckard on replikantti, Harrison Fordin mielestä ehdottomasti ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.