Kannonkoski sihtasi löylynheittokisoissa keskelle kylmää kiuasta

Kannonkoskella oli lauantaina kunnan mittapuulla vilinää. Lähikaupan pihalla tarjoiltiin lettuja, ja lapset hihkuivat yleisurheilukilpailuissa.

Päivän nimekkäimpänä tapahtumana loistivat silti heinäseipäänheiton maailmanmestaruuskilpailut. Ne järjestettiin Kannonkoskella jo kahdeksatta kertaa.

Urheilukentälle oli kokoontunut noin sata ihmistä. Viileä viima latisti hieman tunnelmaa, mutta paikallinen kuuluttajalegenda Alpo Peltola viihdytti yleisöä.

– Tämä Marko Kauppinen on niin kekseliäs mies, että meillä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa maailmassa ihan uutena lajina löylyn tarkkuusheitto, Peltola hehkutti lähes 50 vuoden kuuluttajakokemuksellaan.

Kauppisen mukaan kuuluttajan sanoihin oli kuitenkin eksynyt ripaus liioittelua.

– Idea on kopioitu Iisalmesta. Siellä on kilpailtu jo pari vuotta löylyn tarkkuusheiton maailmanmestaruudesta.

Kauppinen korosti, ettei hän halua kilpailla Iisalmen tapahtuman kanssa.

– Pikemminkin haluan tukea heitä. Jos tästä lajista joku tänään innostuu, niin toivottavasti hän lähtee seuraavaksi Iisalmeen.

Kauppinen rakensi kilpailua varten muutamassa päivässä pienen avosaunan. Kiukaan sisällä on astia, jolla mitataan kilpailijoiden osumatarkkuutta. Lajin idea on pohjimmiltaan siis hyvin yksinkertainen. Osa saunan ympärille kokoontuneista ihmisistä kaipasi silti tarkennuksia sääntöihin.

– Kolme heittoa ylälauteelta, täsmensi Kauppinen vielä ennen ensimmäistä suoritusta.

Yhteensä noin kymmenen osallistujaa kiipesi vuorotellen kylmille lauteille osoittamaan kykyjään. Peltolan kannustava selostus ajoi suurimman osan vallan mainioon suoritukseen, ja vesi läsähti kauniisti kiville.

Lauteille loikkasi myös Keskisuomalaisen toimittaja, joka tosin olisi suorituksellaan menettänyt löylynheittäjän paikan lauantaisaunassa hyvin nopeasti. Laiska kisoihin valmistautuminen kostautui.

Yksi tarkimmista heittäjistä oli kannonkoskelainen Lilja Gummerus. Hän viskoi kiukaaseen kolmella heitolla noin kahvikupillisen verran vettä.

– Pitkin kesää olen heitellyt löylyä rantasaunassa kolmesta neljään kertaa viikossa.

Gummerus tosin tarkensi heti, että kilpailua varten omaa tekniikkaa joutui hieman hiomaan.

– Tähän kiukaaseen pitää vähän eri tyylillä kipata vesi keskelle.

Menestyksestään huolimatta hän ei halunnut neuvoa muita saunojia.

– Jokainen nauttii saunasta tietysti ihan omalla tavallaan.

Järjestäjä oli kilpailun jälkeen kohtalaisen tyytyväinen.

– Osallistujia olisi tietysti voinut olla enemmän. Ehkä ihmisiä ujostutti uuden lajin takia. Myös Kivijärven sankohiipimiskilpailut saattoivat vaikuttaa kävijämäärään.

Kauppisen mielestä löylyttely sopi tapahtumaan kuitenkin paremmin kuin hieman riskialtis kirveenheitto, josta luovuttiin viime kesän jälkeen. Hänen mukaansa Kannonkoskella saunotaan myös ensi vuonna.

– Voi olla, että kuljetan saunan johonkin toiseen Keski-Suomen kuntaan vielä tämänkin kesän aikana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .