Kansainvälisten julkkisten oudot toiveet: luksusautot Virosta, lounas lentokoneessa – jyväskyläläinen tapahtumajärjestäjä käytti Ozzy Osbournen bändin jäsentä hammaslääkärissä

Tapahtumajärjestämiseen erikoistunut jyväskyläläinen Lively Entertainment kilpailee jo isojen kanssa Jussi-Pekka Tuonosen johdolla.

Kun Jussi-Pekka Tuononen suunnitteli viime keväänä kotonaan Jyväskylässä rocklegenda Ozzy Osbournen aikatauluja ja siirtymisiä paikasta A paikaan B, hänen piti melkein nipistää itseään. Niin surrealistiselta tuntui käydä managerin kanssa keskustelua tämän megatähden liikkeistä.

Vielä astetta hurjemmalta tuntui varmasti toimia miehen kuskina.

 

Tapahtumatuottamiseen erikoistunut Tuononen on 25-vuotias HUMAKn kulttuurituotannon opiskelija. hän perusti tammikuussa 2016 Lively Entertainment -toiminimen, joka vastaa tapahtumien artistikuljetuksista, lavamanageroinnista, apukäsien järjestämisestä ja monipuolisesta tapahtuman suunnittelusta ja järjestämisestä.

Lively on kohonnut muutamassa vuodessa varteenotettavaksi tekijäksi tapahtumajärjestämisen kentällä. Niin varteenotettavaksi, että Musiikki & Media -tapahtuman raati on valinnut yrityksen ehdolle Industry Awards -gaalassa Vuoden tuotantopalvelu -kategoriassa.

Lively kisaa samassa joukossa muun muassa Akun Tehtaan ja Brightin kanssa. Näillä isoilla tekijöillä on jo vuosien kokemus alalta.

 

Lapsesta asti rumpuja paukutellut ja sittemmin muun muassa dj-keikkaa tehnyt Tuononen on ollut mukana tapahtumatuotannossa jo pidemmän aikaan. Lopullisesti hänet sysäsi alalle vuonna 2015 järjestetty partiolaisten suurleiri Roihu.

– Johdin yhteisohjelmia vastaavana tuottajana. Hoidettavana oli 17 000 leiriläisen ja 200-päisen organisaation asiat. Mitään koulutusta alaan minulla ei ollut, mutta olin tehnyt tapahtumia teknikkona eli raksannut lavaa ja äänentoistoa.

Homma tuntui niin kiinnostavalta, että Tuononen päätti hakea opiskelemaan alaa. Kohta hän jo järjestelikin opintojen ohessa Cheekin Alfa Omega -keikalle apukäsiä roudaamaan, rakentamaan ja auttamaan tuotannossa.

– Tarjousten tekoon ja palkkojen maksuun ei ollut mitään alustaa, joten perustin Lively-yrityksen, Tuononen sanoo.

Lively Entertainment on kasvanut yrityksenä. Kuva: Aapo Rainio
 

Livelyn toiminta on kasvanut vauhdilla. Viime vuonna se toimi neljällä festivaalilla, tänä vuonna neljällätoista. Ensimmäisenä vuonna työntekijöitä oli 17, sitten 24 ja kesällä 2018 jo 51.

Johdettuja työtunteja kuluvaan vuoteen on mahtunut 4 000.

Liikevaihtokin on lähes kolminkertaistunut viime vuodesta. Ensimmäiseen vuoteen verrattaessa luvut ovat seitsenkertaiset.

Weekend-festivaalilla Lively vastasi 250:stä artistikuljetuksesta 16 kuskin voimin. Samaan aikaan Livelyllä oli vastuulla Tampereella järjestetty Blockfest. Sinne Tuononen irrotti 23 työntekijää.

– Se oli kyllä helvetin stressaavaa kun huhki kahta keikkaa samanaikaisesti. Sellaista ei ole moni ennen tehnyt ja ymmärrän kyllä hyvin miksi ei.

 

Tuononen sanoo, että sijainti ei ole ongelma, vaikka työkeikat ovat olleet pääsääntöisesti Keski-Suomen ulkopuolella. Niin ovat työntekijätkin. Osa-aikaisista vain kymmenkunta on Keski-Suomessa.

– Olisi tietysti hienoa päästä tekemään keikkoja Keski-Suomessakin.

Tuononen on itse Livelyn ainoa päätoiminen työntekijä, muut ovat osa-aikaisia. Kirjanpito on ulkoistettu ja haaveissa on useamman tuottajan palkkaaminen. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös toiminnan laajentaminen takahuoneisiin, jolloin Lively vastaisi kokonaisvaltaisemmin artistien oloista.

Lively Entertainment

Artistikokemuksia matkan varrelta

Prodigy-yhtyeen tähdet halusivat liikkua Suomessa vuosimalli 2018:n S-luokan erikoispitkillä Mersuilla. Sellaisia löytyi vain yksi. Tapahtuman tuotannon puolelta otettiin yhteyttä Weekend Balticin järjestäjiin, joiden vieraana yhtye oli ollut. Virosta saatiin siten pari kriteerit täyttävää autoa lisää.

Behemoth-yhtyeen jäsenet halusivat matkalla Ilosaarirockiin oppia lausumaan oikein Joensuun. Sitä hiottiinkin sitten varmaan vartin verran.

David Guettaa haettaessa Helsinki-Vantaalta yksityiskoneiden laskeutumispaikalta, ei Getta ollutkaan valmis lähtemään. Hän halusi syödä ensin porukkansa kanssa illallista lentokoneessaan. Tämä muutti kyytiaikatauluja, mutta kuski odotti kiltisti terminaalissa ruokailun ajan.

Tekashi 69:n tulo Suomeen jännitti etukäteen, sillä epäselvää oli pääseekö mies edes maahan linnatuomionsa takia. Suomessa artisti halusi päästä Helsingin keskustaan shoppailemaan. Kaupoilla kuski sai sitten toimia makutuomarina, kun artisti kysyi, että kumpi on parempi tämä paita vai tämä.

Ozzy Osbournen bändin jäsentä piti käyttää hammaslääkärissä.