Kari Tyni -parodiatili ilmestyi Twitteriin

Jääkiekon ystäviä on nauratettu mikroblogi Twitterissä kautta aikain erilaisilla lätkähassutteluilla. Mieleenpainuvin näistä lienee Kullervo Kammola, joka Kalervo Kummolan roolissa on ottanut kantaa kärkevästi jääkiekkomaailman tapahtumiin – Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan näkövinkkelistä.

Tämän viikon tiistaina Twitteriin luotiin hyvin saman tyyppinen tili, tällä kertaa parodioiden JYPin toimitusjohtaja Kari Tyniä. Tyyni Kari veistelee jyväskyläläisen jääkiekkojoukkueen vellovista puheenaiheista. "Kynin, vaan en tyri. Parodia.", kertoo tilin esittelyprofiili. Kanavaa seuraa tällä hetkellä noin 100 Twitter-käyttäjää.

Tyyni Kari viljelee twiiteissään sanoja lisäarvo, brändi... ja jälleen kerran lisäarvo, ja keskustelee jyväskyläläisten jääkiekkotoimittajien kanssa muun muassa jäähallin lehdistöpaikoista.

"Joko huomasitte päivän Keskisuomalaisessa olleen ilmoituksen ja sanaleikin "Pelikaanit pyörteessä"? Paperimainos tuo lisäarvoa", esimerkiksi tilin tuorein twiitti kuuluu.

Parodiatilejä seuratessa päällimmäiseksi nousee kysymys: kuka on juttujen takana?

Yle: Uhkana kunnianloukkaus tai tekijänoikeusrikkomus

Parodiatilit ovat sosiaalisessa mediassa erittäin suosittuja. Esimerkiksi edellä mainittua, puolitoista vuotta Twitterissä ollutta Kullervo Kammolan tiliä seuraa peräti lähes 10 000 ihmistä.

Sinänsä parodiatileissä ei ole mitään väärää, jos jutut pysyvät hyvän maun rajoissa. Ylen maaliskuussa 2013 tekemässä uutisessa vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen Helsingin poliisilaitokselta kiteyttää parodiatilien vaaranpaikat yhteen lauseeseen:

– Seuraamuksia voi tulla, jos tällaisella tilillä loukataan kyseisen henkilön kunniaa tai sillä tehdään laittomia uhkauksia, petoksia tai muuta vastaavaa, Antikainen kertoo Ylelle.

Identiteettivarkauden kannalta nettipoliisina tunnettu Antikainen kommentoi Ylen jutussa seuraavasti:

– Se voi olla nettipalvelun vastaista, mutta ei siinä rikokseen syyllisty. Korkeintaan kuvan käyttäminen voi olla tekijänoikeusrikkomus.

Pysytäänkö parodiatileissä hyvän maun rajoissa? Mitä hauskoja parodiatilejä tiedät tai seuraat? Mikä on näistä suosikkisi? Keskustele kommentoimalla tätä juttua!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.