Katri, 37, teki haaveestaan totta: Jätti virkamiesuran ja perusti Muurameen kotieläinpihan, jossa pääsee rapsuttamaan ja ruokkimaan

Leena, Pirkko, Aino ja Fanni eivät saa kyllikseen rapsutuksesta. Kainuunharmas-lampailla on käynyt onni, sillä nykyisessä "työpaikassa", kotieläinpihassa, rapsutusta ja huomiota on luvassa runsain mitoin elämän loppuun asti.

Kohta vuoden täyttävä uuhinelikko syntyi maatilalle tuotantoeläimiksi. Muutos lemmikeiksi kävi nopeasti, kun Katri Liimatainen, 37, osti ne.

– Kahdessa päivässä niistä tuli halilampaita, hän sanoo.

Liimatainen itse on tehnyt vielä suuremman elämänmuutoksen. Hän jätti virkauran Jyväskylän kaupungin hankintapäällikkönä, osti Muuramen Isolahdesta vanhan myllytilan ja perusti sinne kotieläinpihan. Maaseudun ja eläinten vetovoima kävi niin suureksi, että pitkä-aikainen haave oli toteutettava.

– Jotenkin olin aina ajatellut työstä, että eniten kaipaan älyllistä haastetta. Vuosien mittaan aloin kuitenkin kaivata konkreettista tekemistä. Eläimet ovat aina kiinnostaneet ja nuorena haaveilin eläinlääkärin ammatista. Kerran pyrinkin, mutten päässyt, ja menin opiskelemaan hallintotieteitä yliopistoon.

Viime vuoden Liimatainen oli opintovapaalla ja suoritti Kainuun ammattiopistossa maatalousalan perustutkintoa etäopintoina.

– Jossain vaiheessa haaveenani oli ihan tuotantomaatalous, mutta nollasta sellaisen aloittaminen olisi vaatinut liikaa.

Jatkajaa kaipaavaa sukutilaa tai muuta vastaavaa ei ollut, mutta Tori.fi:stä löytyi kiinnostava kohde aivan Jyväskylän kupeesta. Perinteikäs myllytila oli myynnissä. Tultuaan ensimmäisen kerran paikan päälle Liimatainen tunsi, että tässä se on.

– Sijaintikin on aivan ihanteellinen. Kaupunkiin on matkaa 15 minuuttia ja tänne pääsee kätevästi monesta suunnasta.

Kaupat syntyivät loppuvuodesta 2018.

Maakunnallisesti erityisen arvokas tila

Myllytila ei ole aivan tavallinen tila. Se on mukana Keski-Suomen maakuntakaavan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt  -luettelossa. Itse mylly on valmistunut vuonna 1888. Se sai voimansa läheisestä Sallaanoja-nimisestä joesta. Myllyn Villenä tunnettu kova puuhamies Ville Lindqvist uudisti myllyn 1920. Hän laittoi turbiinin ja kolme kiviparia, sirkkelisahan, höyläkoneen ja pärehöylän. Kaikki nämä ja puimakone kävivät vesivoimalla.

 

Ville teki töitä poikiensa kanssa. Keväisin sahattiin tukeista lautatarpeita kymmeniin taloihin. Kesällä tehtiin ovia ja ikkunoita ja talvella jauhettiin viljaa. Pihapiirissä on myllyn lisäksi paja, jossa aikanaan raudoitettiin rekiä ja kärryjä.

– Villen myllyllä oli jopa sähkövalo 20 vuotta aikaisemmin kuin muualla Rannankylässä, Liimatainen tietää.

Myllyn Villen rakentama asuintalo on valmistunut 1922. Se on yhä hyväkuntoinen.

– Olen ylpeä, kun saan vuorostani pitää huolta tästä tilasta. Kotieläinpihan asiakkaat pääsevät tutustumaan eläinten lisäksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen pihapiiriin, Liimatainen lupaa.

 

Eläimiä saa ruokkia

Tilalla asustavat lampaiden lisäksi aasiäiti Iina ja sen varsa Karoliina, kaniveljekset Maltti ja Valtti sekä Ossi-kukko ja sen kuusi rouvaa. Niillä ei ole vielä nimiä, ja ehdotuksia kerätään parhaillaan Vanhan Myllyn Facebook-sivulla. Aasit ovat kotoisin Suomen ainoalta aasinkasvattajalta Loviisasta.

Kaikkia eläimiä saa ruokkia ja jos eläinpihan vieraille tulee itselleen nälkä, voi vanhassa sepän pajassa paistaa vaikka makkaraa. Pulkkamäkikin löytyy.

– Mäessä on heinästoppari, heiniin saa laskea, ohjeistaa Liimatainen Maria, Mila ja Max Seppästä sekä Tiina, Juuso ja Viljami Haverista.

 

He tulivat tutustumaan uuteen kotieläinpihaan Muuramesta ja Jyväskylästä.

– Olemme käyneet Kuopion lähellä kotieläinpuistossa ja Juuso luulikin, että menemme sinne, Tiina Haverinen kertoo.

Liimataisen perheessä on kaksi lasta ja mies. Perhe on suhtautunut elämänmuutokseen kannustavasti.

– Mieheni on rakennusmestari ja alun ihmetyksen jälkeen hänkin on alkanut nauttia, kun pääsee vapaa-ajallaan täällä nikkaroimaan ja tekemään käsillään, Katri Liimatainen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .