Kauko Röyhkä ja Cerubi 16.11.2002

Keskinkertaisuuden ja keskiluokan vihollinen Kauko Röyhkä teki läpimurtonsa yli kaksikymmentä vuotta sitten. Rockin kapinallisuuden oman tien kulkija on onnistunut säilyttämään itsetietoisen anarkistisen otteensa näihin päiviin asti, vaikka Röyhkän musiikkityyli onkin kokenut keski-iän kaljuuntumiseen verrattavia mullistuksia.

Röyhkä soitti yhtyeineen lauantaina Lutakossa Cerubin kanssa lähes täydelle salille. Selviä edistysaskeleita sitten viime näkemän ottanut kevyen sarjan rockbändi Cerubi itse asiassa peittosi musiikillisesti illan pääesiintyjän, sillä Kauko Röyhkän lyyriset ja kirjalliset ansiot ylittävät moninkertaisesti hänen säveltäjän- ja muusikonkykynsä. Kappaleiden tunnistettava, toistuvalla tavalla omaleimainen sointukulku jää pelkäksi kuoreksi tarinalle, jonka Röyhkä tahtoo kertoa. Röyhkän tuotannon ongelmana onkin usein, riittääkö lyriikka kantamaan yli soiton ja sävellysten tasapaksuuden.

Livenä asetelman luonne muuttuu. Keskinkertaisuuteen taipuvien kappaleiden kontrastiksi Röyhkä keimailee ja ilveilee tavalla, joka asettaa musiikin tylsyyden uuteen kontekstiin. Syntyy vaikutelma kuin Röyhkä ei olisi lainkaan tosissaan vaan koko esitys onkin parodia hänestä itsestään, mutta samaan aikaan myös rock-instituutiosta yleisöineen. Kun Röyhkän ilkikurinen, yleisöä tutkiva katse pysähtyi kohdalle, mielessä kävi pelottava ajatus mahdollisuudesta, että seuraavasta kappaleesta tunnistaa itsensä.

Röyhkä on yksi Suomen vanhemman sukupolven rocklegendoista, ja hänen kappaleitaan osataan toivoa. Yleisö vaati Röyhkä-tuotannon tunnetuimpia paloja, johon taiteilija vastasi, että hän soittaa aivan mitä huvittaa. Niinpä Lutakossa kuultiin esimerkiksi harvoin soitettu Joko-tai -levyn kappale Talvella. Rauhallisen setin lomassa rocktähti kertoili röyhkämäisen terävänäköisiä anekdootteja.

- Periaatteessa urheilijatkin on ihan hyviä tyyppejä. Mä en vain halua olla samassa hotellissa niiden kanssa, Röyhkä sanoi yksikantaan kerrottuaan että oli joutunut viettämään edellisen yön samassa rakennuksessa jonkin joukkueen kanssa.

Jukka-Pekka Välimaa alias Kauko Röyhkä varttui urheilun eetoksessa ja oppi vihaamaan kaikkea aiheeseen liittyvää. Tämä asenne on toistunut läpi Röyhkän tuotannon ja taiteilijanuran. Urheilemaan hän ei nytkään suostunut.

Kiivaammat rallit kuten Cooperin testi jäivät soittamatta, vaikka tärkeimpien hittiensä ja uusien kappaleiden suhteen taiteilija joutuikin tekemään myönnytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.