Kaupunkineuvos Kalevi Moisio: Kunnianhimoa kuntiin!

Kaupunkineuvos Kalevi Moisio ottaisi yrittäjät entistä voimakkaammin mukaan päätöksentekoon ja kannustaa tekemään rohkeita ratkaisuja.

Alajärveltä eläköitynyt kaupunginjohtaja, kaupunkineuvos Kalevi Moisio kannustaa nykyisiä kuntien luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita rohkeisiin päätöksiin.

– Toivoisin kuntapäättäjille ripauksen lisää kunnianhimoa, niin että uskalletaan tehdä tärkeitä ratkaisuja. Vaikka isot päätökset puhuttavat paljon, niitä kiitellään viimeistään 20–30 vuoden päästä.

Yhdeksi esimerkiksi Moisio nostaa synnyin- ja asuinkunnastaan Viitasaarelta ydinkeskustan kehittämisen Torinrannan, linja-autoaseman ja yhteiskoulun sekä Haapasaaren muodostamalla alueella.

– Tällä alueella on mahdollisuuksia vaikka mihin, kun kokonaisuus suunnitellaan rohkeasti. Ideoita voisi hakea vaikka nuorilta arkkitehtiopiskelijoilta.

Edelleen aktiivisesti kuntapolitiikkaa ja kehitystä seuraavalla Kalevi Moisiolla on kuntajohtamisen kokemusta 35 vuoden ajalta. Ensimmäiseksi hän oli kunnanjohtajana Nuijamaalla pari vuotta, siirtyi sitten Kivijärvelle 1979 ja sieltä Alajärvelle 1985.

– Pohjalainen yrittäjyys viehätti. Se näytti, että kun on tekemisen meininki ja yrittämistä, tapahtuu hyviä asioita.

Kaupunkineuvoksen mukaan yli 10 000 asukkaan Alajärvi oli sopivan kokoinen johdettavaksi, koska kaupunginjohtajan ei tarvinnut hallita kaikkia asioita itse.

Moisio oli samassa virassa lähes 27 vuotta eläköitymiseensä saakka, eikä pyrkinyt muualle.

– Kun työ oli mielekästä ja Alajärveltä ei ollut poistyöntäviä tekijöitä, niin syytä muualle yrittämiseen ei ollut, eivätkä halunneet erottaakaan.

Alajärven etuna oli myös perheen tilanne. Vaimo Inkeri Moisio työskenteli erityisluokanopettajana ja kaksi tytärtä olivat koulussa.

Kaupunkineuvos näkee kasvukeskuksista kaukaisempien alueiden väestönkehityksen haasteena, johon on ratkaisu.

– Rauhalliset maaseutualueet ovat parhaita elinympäristöjä ja niiden arvostus kasvaa koko ajan. Asukkaiden pitämiseen ja muuttajien houkutteluun on yksinkertainen keino, sillä ihmiset muuttavat työpaikkojen perässä.

Rohkeiden päätösten lisäksi Kalevi Moisio kannustaa kuntia ottamaan yrittäjien näkökulman päätöksentekoon entistä enemmän ja aiemmin.

– Yrittäjät pitää ottaa mukaan aidosti, jo valmisteluvaiheessa. Kuntapäättäjissä on toki paljon yrittäjiä. Nekin, jotka eivät muuten halua osallistua päätöksentekoon, tekevät yhteisten asioiden eteen töitä, kun siihen todella on mahdollisuus.

Moisio ehti olla mukana monessa kuntahallinnon muutoksessa. Sote- ja maakuntauudistusten myötä kaupunkineuvos näkee elinvoimapolitiikan nousevan kunnissa tärkeimmäksi. Viitasaaren palveluita Moisio pitää erinomaisina ja riittävinä, joskin erikoiskaupan kehitykseen hän toivoo kiinnitettävän erityistä huomiota.

Etelä-Pohjanmaalla työskentelyn etuna oli myös lyhyt matka Viitasaarelle, jossa Moisiot kävivät usein.

– Vanhempieni luona oli helppo käydä, samoin vapaa-ajanviettopaikalla Valkeisjärven kylällä lapsuudenkodissa Joutsenjärven rannalla. Sinne rakensimme myös mökin.

Kun Inkeri ja Kalevi Moisio olivat molemmat siirtyneet eläkkeelle, muuttivat he Viitasaarelle 2012, kun palaset loksahtivat sattumalta kohdalleen. Tekemistä eläkkeellä on riittänyt muun muassa lapsuudenkodin remontoinnin ja metsänhoitotöiden parissa. Vaeltamisesta innostunut pariskunta on käynyt niin koti- kuin ulkomaillakin.

– Päätimme nyt käydä siellä, missä on suuret korkeuserot, kun kunto sen vielä mahdollistaa.

Viitasaaren liikuntamahdollisuudet saavat erityiskiitoksen.

– Talvella autotallista saa laittaa sukset jalkaan ja pääsee suoraan jääladulle, Kalevi Moisio kehuu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .