Keski-Suomessa eli 237-senttinen mies – Ville-Juhani Sutinen tekee kirjaa markkinoilla ja tivoleissa esiintyneistä "kummajaisista"

Kirjailija-kääntäjä Ville-Juhani Sutisen, 38, tyyliin kuuluu, että yhden teoksen ilmestyessä seuraava tai seuraavat ovat jo hyvässä vauhdissa.

Juuri julkaistussa Luiden tiessä (Like) Sutinen ja hänen työskentelyparinsa Ville Ropponen käsittelevät Neuvostoliiton vankileirien historiaa.

Parhaillaan Sutinen viimeistelee kirjaa ihmisistä, jotka päätyivät huomiota herättäneen ulkomuotonsa myötä aikoinaan esiintymään esimerkiksi markkinoille ja tivoliin. Kääpiöistä kolosseihin – Kummajaisten historia Suomessa (Into) ilmestyy ensi syksynä.

Luiden tie syntyi Sutiselle ja Ropposelle ominaisella tavalla, tapahtumapaikoille jalkautuen.

– Minulle on välttämätöntä olla paikassa, josta kirjoitan, Sutinen sanoo.

Sutinen ja Ropponen kulkivat Gulag-aikakauden jalanjäljissä ympäri Venäjää, huomattavan laajalla maantieteellisellä alueella.

– Kauimmainen paikka täältä katsottuna oli Itä-Siperian Kolymassa, joka sijaitsee käytännössä Alaskan vieressä. Oli jännä mennä tekemään sinne samaa projektia, jota olimme tehneet myös Karhumäellä ihan Suomen vieressä. Olikohan välissä kahdeksan aikavyöhykettä.

Läsnäolo vaikutti tälläkin kerralla merkittävästi lopputulokseen. Teoksen näkökulmaksi hioutui juuri vieraileminen ammoisten vankileirien maisemissa.

– Tutustuimme siihen, millaisia ne paikat ovat nykyisin, keitä siellä asuu ja miten menneisyyden aaveet näkyvät.

Vastaan tuli hylättyjä leirejä sekä museoita ja hautausmaita – ja ihmisiä, joilla oli aihepiiriin kosketusta. Kirjailijat oivalsivat, että venäläiset eivät ole unohtaneet näitä vankileirejä, vaikka ulkomailla herkästi kuvitellaan niin.

Sutinen sanoo ajautuvansa usein marginaalisten aiheiden pariin.

– Tai ainakin kiinnostun kaikissa aihepiireissä siitä vaihtoehtoisesta perspektiivistä. Olen myös huomannut, että ne valaisevat isompia muutoksia, joita niihin aikoihin on tapahtunut.

Tivolista kiinnostuttuaan Sutiselle tarkentui, että hän voisi kirjoittaa kummajaisina esiintyneistä ihmisistä. Sutinen ei aluksi uskonut, että aiheesta olisi kirjaksi asti, mutta yllättäen esimerkkitapauksia löytyi runsaasti.

Sutinen tutki aikakautta 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkupuolelle. Esiintyjiksi kelpasivat esimerkiksi harvinaisen lyhyet tai pitkät ihmiset. Lähdeaineistona Sutinen käytti muun muassa sanomalehti-ilmoittelua, myös Keskisuomalaisesta.

– Yksi puoli kirjaani on katsoa näiden roolien taakse ja pohtia, miten nämä ihmiset päätyivät esittämään kummajaisia. Joukossa on traagisia tarinoita, mutta myös selviytymistarinoita. Suosituimmat suomalaiset pääsivät Yhdysvaltoihin.

Tulevassa kirjassa esiteltävistä persoonista yksi on Äänekoskella syntynyt Reino Rutanen. Hänen pituudekseen mainitaan lähteissä jopa 237 senttimetriä. "Pitkä-Reinolla" on Äänekosken Koivistonkylässä patsas.

Äänekoskelainen Heikki Penttinen on julkaissut Rutasesta omakustanteisen teoksensa Kulkuri Reino 1900–1964 – Suomen jättiläinen Reinhold.

Ville-Juhani Sutisella on tekeillä myös romaani. Se jatkaa hänen laajassa tuotannossaan maailmanmatkaajakirjojen ketjua.

Idean romaaniinsa Sutinen sai asuessaan vaimonsa Silja Pitkäsen kanssa Yhdysvalloissa.

– Halusin kirjoittaa muukalaisen kokemuksia Yhdysvalloista, mutta en ottanut päähenkilöksi itseäni, vaan neuvostoliittolaisen, joka menee Amerikkaan 1930-luvulla, Sutinen kertoo.

– Tai siis siinä mielessä otin päähenkilöksi itseni, että kuvittelin olevani tuo neuvostoliittolainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .