Keski-Suomessa käynyt iso nippu maailmanluokan nimiä

Sen jälkeen kun paljastui, että brittiläinen megatähti Tom Jones tulee Jyväskylään, Keskisuomalaisen Tänään-osasto on selvittänyt, ketä muita maailmanluokan tähtiä maakunnassa on käynyt. Jones vierailee Jyväskylässä perjantaina 12.6., kun laulaja ja musiikintekijä esiintyy Sataman Yössä.

Jones, jolla on takanaan jo 50 vuoden menestyksekäs ura, saapuu Suomeen yhdeksännen kerran. Koskaan aikaisemmin hän ei ole kuitenkaan esiintynyt näin pohjoisessa. Useimmiten Jones on vieraillut rannikolla, yleensä Turussa.

Julkkisten tunnettavuutta tai megatähteyttä on vaikea laittaa järjestykseen. Lisäksi joku saattaa paheksua sitä, että ohessa olevaan listaan on otettu myös valtionpäämiehiä. Mutta jos puhutaan yleisesti tunnettavuudesta maailmassa, tuollaiseen listaan toimitus päätyi. Ja nyt se pannaan vielä paremmuusjärjestykseen.

Listassa Tom Jones on korkealla. Hänen edelleen saattavat mennä vain kuningatar Elisabet toinen, Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore, formulatähdet Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel sekä näyttelijä Ronn Moss, joka toki tunnetaan paremmin roolinimellään Ridge.

Näistä kuitenkin Al Goren nimi häipyy vähitellen ihmisten mielistä, kun hän ei enää ole virassa. Ja eikös Ronn Mosskin ole jättänyt sarjan....

Muut kuninkaalliset kuin Elisabet II, ovat Monacon nykyistä kuningasta Albert toista lukuun ottamatta marginaalisia tässä yhteydessä, vaikka merkittäviä vallankäyttäjiä ovatkin. Meille Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on hyvinkin tuttu, mutta kuinkahan tunnettu hän maailmanlaajuisesti mahtaa olla...

Brittiläinen liikemies, yksi Britannian rikkaimmista, Sir Richard Branson on tunnettu ilmailualan tempauksistaan. Oletettavasti tempaukset eivät kuitenkaan riitä listalla kovinkaan korkealle.

Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel ovat yhä kuumia nimiä formulamaailmassa, joten jos heidät esimerkiksi bongataan yhdessä Joutsassa, useimmat heidät tunnistavat. Siksi miehet ovat listan kärkeä.

Formulakuskeille on Keski-Suomi ja Jyväskylä tullut tutuksi ennen kaikkea Jyväskylässä aiemmin asuneen lääkäri Aki Hintsan kautta. Entinen McLaren-lääkäri on tuottanut formulakuskeja maakuntaan ja tutustuttanut heidät milloin MM-ralliin, milloin suomalaiseen fysio-osaamiseen. Ehkä myös saunakulttuuriin ja naiskauneuteen...

Vettelhän osti hiljattain Joutsan Rutalahdesta kesämökin, joten on luultavaa, että hänet nähdään maakunnassa jatkossakin.

Tom Jones on siis varmuudella yksi viidestä maailman tunnetuimmasta Keski-Suomessa käyneestä julkkiksesta. Eikä lista muutu, vaikka äskettäin tuli tieto uudesta megaluokan vierailusta Äänekoskella.

Brittiläinen laulaja Bonnie Tyler nousee Keitelejazzin avajaispäivänä, keskiviikkona 25. heinäkuuta Äänekosken Rantapuistossa lavalle. Hän on toki kova nimi Lost in France (1976), ja It's a Heartache (1978) hitteineen, mutta ei pääse lähellekään Tom Jonesin tuotantoa ja hittimäärää.

Tiesitkö muuten, että Tyler on syntynyt 8.6.1951 Walesissa ja Tom Jones 7.6.1940, niin ikään Walesissa. Ei tästä muuta johtopäätöstä voi tehdä kuin että seuraava megaluokan artisti Keski-Suomessa, on todennäköisesti syntynyt 1940–60...

Kuka sinun mielestäsi on tunnetuin Keski-Suomessa käynyt maailmanluokan nimi? Laita ehdotuksesi ja lyhyt perustelu: tanaan@keskisuomalainen.fi ja osallistut arvontaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .