Keskisuomalaisen arkisto: Tänä iltana Kari Tapio

Ensikohtaaminen yllättää. Huvittaakin. On vaikea olla hymyilemättä, kun tummien tunteiden tulkki, kansan rakastama renttusankari ja legendaarinen laulaja tulee hissistä jyväskyläläisen hotellin aulaan.

Kädenpuristus on luja, mutta katse karkaa lattianrajaan. Miehellä on pitkät mustavalkoraidalliset villasukat, joihin on neulottu kissan pää.

Hetkeä myöhemmin hän ylistää sauvakävelyn ihanuutta ja liikesarjaa, jonka vetää aamuin illoin punteillaan. Sitten hän pullistaa hauistaan ja ylpeänä sanoo, että tuloksia näkyy jo. Mitä Kari Tapiolle, siviilinimeltään Kari Jalkaselle, on tapahtunut? Ottaako kuudenkympin kriisi näin lujille?

Kari Tapio tunnustaa nauraneensa aina ivallisesti kaikelle treenaukselle.

Reilu vuosi sitten Paula Koivuniemi kehui sauvakävelyn autuutta ja houkutteli lajin pariin.

- Sanoin, etten ikinä! Korkeintaan jossakin syrjäisessä lepikossa, ja pimeällä.

Oulun keikallaan Kari Tapio löysi hotellihuoneensa oven vierestä terveiset Paula Koivuniemeltä: yhdet sauvat hänelle itselleen, toiset vaimolle Pia Jalkaselle. Kari Tapio kokeili ja innostui niin, että hankki myös käsipuntit.

- Treenaus todella nostaa kuntoa, kehittää lihaksistoa - ja parantaa ääntä.

"Saisinpa parsia sen ajan"

- Se on uskomatonta. Minua kuunnellaan yhä, tässä iässä!

Edes juhlavuoden kunniaksi konsertteja ei oltu kuorrutettu valoilla ja koreografioilla. Kari Tapio on tyylilleen uskollinen. Näin hän sanoi keväällä 1977:

- Temppuja ei ole. Eikä tule. Ne eivät kuulu musiikkiin. Aion pärjätä ammattitaidolla. Tartun mikrofoniin ja laulan. Se on siinä. Olisihan se kornia, jos alkaisin steppailla, esittää muuta kuin olen.

Kari Tapion ura on kantanut 42 vuotta. Vuodesta toiseen 15-20 keikkaa kuukaudessa.

Kysyntää on riittänyt silloinkin, kun hittejä ei ole ollut. Ja senkin jälkeen, kun keikka viinan takia jäi väliin.

Jos Kari Tapio jonkun vaiheen saisi elää uudestaan, hän palaisi vuoteen 1983. Hitti Olen suomalainen soi - kaikkialla. Samanniminen albumi myi ensimmäisen kerran kultaa.

- Saisinpa parsia sen ajan. Moni hölmöily jäisi hölmöilemättä.

Kari Tapio arvelee kantavansa ikuisesti juopon leimaa.

- Jos joudun terveydellisistä syistä jättämään keikan väliin, kaikki ovat varmoja, että ratkesin ryyppäämään.

- Läträämisessäni harmittaa eniten, että poikani saivat niin monesti odottaa turhaan. Asiat on jälkeenpäin puhuttu selväksi. Olen sanonut pojille, ettei kyse ollut selkärangattomuudesta eikä rakkauden puutteesta vaan sairaudesta.

Pojilleen Kari Tapio on opettanut ystävällisyyttä ja huomaavaisuutta. Ja että kun päivää sanotaan, katsotaan silmiin ja puristetaan kättä kunnolla.

Perheen suhteista kertoo paljon, että Jalkasten pojat ovat kaikki isänsä orkesterissa. Jiri,35, soittaa kitaraa. Jani, 33, laulaa ja soittaa bassoa. Joona,27, on äänitarkkailija ja roudari.

Kari Tapiolla on lähes aina keikalla mukanaan vaimo Pia Jalkanen. Pari tutustui toisiinsa nuoruusvuosina Pieksämäellä. Suhde on kestänyt 41 vuotta.

Kari Tapio sanoo, ettei ole puolisona pusi pusi -tyyppiä.

- Rakkaus on ilmassa. Se pitää vaistota. Ei rakkaus ole vain ruusujen ojentelua. Se on huolenpitoa ja välittämistä.

Tarinoiden tulkitsija

Kari Tapion marraskuussa julkistettu levy Paalupaikka nousi heti Radio Suomen soittolistan kärkeen.

- Se on äänellisesti paras levyni.

Mukana on tutusti artistin omia sanoituksia. Hän sanoo pyrkivänsä siihen, ettei teksti ole tingeltangelia.

- Vältän sellaisia sanontoja kuin "oma rakas simasuu". Ja kavahdan sanaa "kulta". Amor-osaston asiat voi sanoa toisinkin.

Kari Tapion mielestä hyvä laulu on tarina.

- Toisin kuin nykyiskelmässä, en hoe mitään. Olen sikälikin vanhanaikainen, että haluan tekstiin riimit.

Musiikillisia unelmia on yhä toteutumatta. Toive on levyttää ison orkesterin kanssa huolella valittuja tangoja, mutta myös evergreenejä ja hengellisiä lauluja.

- Jos keikoilla laulaisin lempibiisejäni, lauantait olisivat pian vapaat. Yleisö määrää, mitä artisti esittää.

- Parketti on hyvä mittari. Jos se on tyhjä, olemme epäonnistuneet.

Karisma kantaa

Kari Tapion lapsuus kului Suonenjoella ja teini-ikä Pieksämäellä, sitten häntä nähtiin Kuopiossa.

Kari Tapio oli junnuvuosinaan lahjakas mäkihyppääjä. Laji jäi, kun perhe muutti Pieksämäelle.

- Voitin 15-vuotiaana muun muassa alle 18-vuotiaiden Suomen mestarin Tuomo Kekäläisen.

- Olen harmitellut, että jouduin lopettamaan hypyt. Olisin halunnut kokeilla, mihin taitoni olisivat kantaneet.

Keskikoulun jälkeen Kari Tapio pääsi isänsä tutun kautta Pieksämäellä kirjapainoon töihin. Sitten hän muutti Kuopioon ja sai latojan pestin Savon kirjapainosta.

- Elämäni olisi varmaan kulkenut ihan muille urille, jos Savo ei olisi menettänyt puhelinluetteloiden rahakasta painotyötä enkä minä olisi saanut lopputiliä.

Kuopiossa Kari Tapio tunnettiin Jamina. Bändi Jami & Jamset oli maakunnan tunnetuin kokoonpano, joka säesti laulajia Laila Kinnusesta Marion Rungiin.

Maine kiiri. Gurut Esko Linnavalli ja Johan Vikstedt tulivat Kuopioon kuuntelemaan Jami & Jamsetin keikkaa ja tarjosivat levytysmahdollisuutta seuraavaksi kevääksi.

Elettiin syksyä 1971.

- Olin saanut kenkää Savosta, vaimoni odotti toista lastamme ja minä tympäännyin tuijottamaan verhoja Taivaanpankontien asunnossamme.

Lopulta tie vei Kunnallispainoon ja Helsinkiin. Jamset hajosi.

- Lähdin itkien Kuopiosta. Minua ällötti koko Helsinki. Soitin varmaan vuoden ajan joka päivä Henry's Pubiin kysyäkseni, keitä siellä on.

Kari Tapio soitti Linnavallille ja vielä vuonna 1972 ilmestyi ensimmäinen single Tuuli kääntyköön. Savolaisnuorukainen pääsi Dannyn legendaariselle Käärmeshow-kesäkiertueelle. Seuraavaksi hän oli tien päällä Erkki Liikasen ja Aikapommin kanssa.

Alkoi ura, joka sytytti iskelmätaivaalle kiintotähden. Lumoava karisma ja miehekäs ääni kantoivat uskomattomaan saavutukseen: Kari Tapion levyjä on myyty melkein miljoona kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskylässä treenaa yksi Suomen parhaista Counter-Strike-joukkueista – "Treenitila saatiin JAMKilta, eikä parempaa voisi toivoa"

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.