Keskiviikon 12.3. elokuvat

Mishima – elämän neljä lukua

Yle Teema klo 21.45–23.40

Japanilainen kirjailija Yukio Mishima (elokuvassa Ken Ogata) oli arvostettu taiteilija, joka on muistetaan varsinkin erikoisen ja traagisen kuolemansa vuoksi. Paul Schraderin ohjaama elokuva Mishima – elämän neljä lukua (Mishima: A Life in Four Chapters, 1985) kertoo fiktiivistä neljä episodia kirjailijan elämästä. Tavallaan. Kyse ei siis ole perinteisestä elämäkertaelokuvasta. Mishima (1925–1975) oli erikoinen persoona, joka eli samurai-etiikkaa noudattaen. Hän suorastaan palvoi keisaria ja Japanin uljasta menneisyyttä. Mishima oli jopa mukana yrittämässä sotilaallista vallankaappausta.

Tiedän yhä mitä teit viime kesänä

TV5 klo 21.00–23.05

Minäkin tiedän, vaan en välitä pätkääkään. Kun perus-slasherista tuli yllätyshitti, sille piti tietenkin tehdä jatko-osa. Tiedän yhä mitä teit viime kesänä (I Still Know What You Did Last Summer, 1998) on tyylipuhdas kyyninen bisnesoperaatio, jolla on hyvin vähän mitään tekemistä elokuvan kanssa. Jatko-osa uusii samat kauhukliseet ilman tyylikkyyttä tai vähäisintäkään älykkyyttä. Neljä kaunista päähenkilöä voittaa viikonloppuloman Bahamalla. Siellä iso paha tekee tietenkin paluun, ja veri virtaa.

Näin syntyi nykypäivä

TV1 klo 13.00–14.30

Tällä ohjelmapaikalla nähdään yleensä kotimaisia draamaelokuvia, mutta Näin syntyi nykypäivä (1951) on poikkeuksellisesti dokumentti. Elokuvaan on koottu filminpätkiä suomalaisittain merkittävistä tapahtumista vuosina 1900–1950. Dokumentin tilasi ja sitä sponsoroi Helsingin Sanomat, mikä myös selvästi näkyy. Näin syntyi nykypäivä onkin selkeästi Erkon imperiumin mainos.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

Kolumni: Synnyttikö visailu presidentinkin? – Tuttu juttu Shown katsominen tuntuu aikasiirtymältä 90-luvulle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.