Kickstart 2002

Kickstartissa soi viikonloppuna suomalainen ja ruotsalainen raskas rock. Tapahtuma oli katsaus raskaan rockin nykytilaan. Tänä vuonna ohjelmisto houkutteli vähemmän katsojia, vaikka ulkomaisten esiintyjien osuus oli suurempi. Lutakossa vieraili viikonloppuna viisi ruotsalaista yhtyettä: Dozer, Greenleaf, Nine, Dee Rangers ja Lowrider.

Kickstartin runko oli stoneria ja garagerockia. Näillä yhtyeillä tyypillisin keino erottua oli myös yksinkertaisin eli aggressiivisuus: Kickstartissa äänenpaine nousi tasaisesti loppua kohden, voimakkaat bassot ja alasviritetyt kitarat tärisyttivät konserttisalin seiniä ja lattiaa.

Hardcore-yhtye Nine vei loppuun tavoitteen, johon mm. The Damn United, Greenleaf, Dozer ja Lowrider aiemmin kantoivat panoksensa, eli tehdä Kickstartista väkevä ja raskas rocktapahtuma. Ninen päätössetti oli säälimätön ja kovaääninen punk-keikka.

Autotallimainen maku

Kickstartian tunnelmaa väritti välittömyys; tapahtumassa soittaneet yhtyeet olivat kotoisin marginaalista, ja marginaalissa ne olivat myös Lutakon rocktapahtumassa. Tämä jakoi mielipiteitä: Kickstartin autotallimainen maku jäi festivaalissa päällimmäiseksi.

Kickstartissa ohjelmistovalintojen peruslähtökohtana tuntui olevan, että jokainen voi soittaa rockia.

Mukana oli tuoreita ja melko tuntemattomia rockyhtyeitä ja näiden sivuprojekteja, kuten Dozer ja Lowrider. Skenen ulkopuoliselle ohjelmiston monipuolisuus jäi laihaksi. Ohjelmisto jakoi mielipiteitä, mutta monen paikallaolleen mielestä valinnoissa osuttiin oikeaan.

– Kickstartille on siinä mielessä tilausta, että katurokkia soitetaan niin vähän. Tämmöinen tapahtuma kerää asiasta kiinnostuneet tyypit samaan paikkaan. Mä tykkään rockista, ja Lutakko on paikka, missä se soi, tuumi 21-vuotias Pirita Svan Joensuusta. – Kuitenkin viime vuonna Kickstartissa oli kivempaa, bändit oli parempia, Svan lisäsi.

Neljästätoista yhtyeestä merkittävän poikkeuksen tapahtuman raskaasta linjasta tekivät pyykkitelinetrio Cleaning Women, The Mutants ja eteerinen Branded Women.

Jyväskyläläinen Mikko Ihalainen, 24, oli Svanin kanssa samaa mieltä. Vuoden 2001 Kickstart oli monipuolisempi esiintyjiensä puolesta. – Minun mielestä Kickstartissa olisi tänä vuonna saanut olla enemmän kotimaisia, Ihalainen kommentoi. – Nämä ruotsalaiset kuulostavat toinen toisiltaan.

Osittain vaisu tunnelma

Hannu Savia, 25, tuli Kickstartiin ruotsalaisen Lowriderin houkuttamana. Tamperelaiselle rockmusiikin ystävälle festivaalista jäi epätasainen vaikutelma. Tapahtuman ensimmäinen päivä oli Savian mielestä vaisu, mutta lauantaina tunnelma piristyi.

– Yleensä festarin tarkoitus on tutustuttaa ihmisiä musiikkiin jota ei tavallisesti lipun hinnalla tulisi katsomaan, mietti tapahtumaa sekä järjestäjänä että yleisönä seurannut jyväskyläläinen Ilkka Huotari, 26. – Mielestäni Kickstartin tunnelma ja yleinen henki on erittäin hyvä. On fiksu ratkaisu, että bändit soittavat kahdella lavalla. Pienellä lavalla tuntematonkin bändi saa tiiviin ja hyvän yleisön.

Pienen lavan tähdeksi nousi The Misfitsin alkuaikojen tuotantoa soittava Braineaters. The Misfits on kulttiyhtye, jota punklegenda Glenn Danzig rautaisesti isännöi 70- ja 80-luvuilla. Yhtye on jättänyt lähtemättömän jälkensä punk- ja rockkulttuuriin, ja Braineatersin kolmen vartin mittainen Misfits-retrospektiivi oli Kickstartin asiantuntevalle yleisölle mieleen. Braineaters tulkitsi coverkappaleet antaumuksellisesti ja Misfits-tyyliin maskeerattuna. Settiin kuuluivat mm. klassikot I Turned Into a Martian ja Angelfuck.

Braineaters on tyyppiesimerkki Kickstartin ohjelmiston bändiprojekti-poiminnoista. Yhtye on toiminut noin puoli vuotta, ja näillä näkymin lauantain keikka jäi Braineatersin viimeiseksi.

Ei aikaa puhua

– Yksi asia, mikä on ärsyttänyt on se, että bändien välissä ei ole taukoja. Homma meni käytännössä niin, että perjantaina laitoin tulpat päähän Elephant Bellin aikaan ja otin pois Cleaning Womenin jälkeen. Lauantaina on sentään ollut pieniä hengähdystaukoja ja mahdollisuus keskustella kavereiden kanssa, kertoi tamperelainen Hannu Savia roudaustauolla.

Äänenvoimakkuus nousi Kickstartissa niin korkeaksi, että korvatulpat olivat käytännössä pakolliset. Tulppia myytiin 50 sentin hintaan ovella, mutta silti yleisössä näkyi paljon suojaamattomia korvia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.