"Kodissa kaiken pitää tuntua hyvältä" – baarityöntekijän hommia Jyväskylässä tehnyt Laura Seppänen halusi sisustuskouluun ja päätyi Helsinkiin

Punavuorelaisen liiketilan ikkunassa Helsingissä komeilee vastikään liimattu teksti Laura Seppänen design agency. Lasin takana ohikulkevaa elämää vilkuilee tumma kaunotar, joka elää unelmaansa.

– Joskus haaveilin, että minulla olisi oma liiketila Punavuoressa. Ihmiset vähän naureskelivat tälle nuoren tytön unelmalle, mutta tässä sitä nyt ollaan, Laura Seppänen, 29, sanoo hymyillen uunituoreissa liiketiloissaan.

Itseensä uskominen onkin ollut avainasemassa, kun Seppänen lähti Jyväskylän Lohikoskelta maailmanovia kolkuttelemaan.

Baarityöntekijän hommia Jyväskylässä tehnyt Seppänen halusi sisustuskouluun. Jyväskylästä sellaista ei löytynyt, joten hän matkasi pääkaupunkiin.

Koulujen ovet eivät aluksi auenneet, sillä Seppänen ei ollut kovin vahva käsin piirtämisessä.

– Sinänsä hassua, sillä nyt opetan Helsingin Design Schoolissa 3D-visualisointia.

Helsingin tekniikan alan oppilaitokseen Seppänen kuitenkin lopulta pääsi ja sieltä vuonna 2015 myös valmistui. Tämän jälkeen syntyi oma suunnittelutoimisto.

Vauhti nuorella yrittäjällä on ollut jopa päätähuimaavaa, mielenkiintoisia työprojekteja ja -tehtäviä on riittänyt. Ajanhallintaa ja yrittämistä on täytynyt opetella tosissaan, mutta nyt siinäkin nainen kokee jo hiljalleen päässeen herraksi.

Sisustaja ja visualisti Seppäsessä on asunut aina. Hän muistelee lapsuuttaan Lohikoskella, jolloin hän sisusti ja somisti pihassa vierailevalle siilille oman kodin pihoineen. Siili ei ollut suunnittelijan kanssa samaa mieltä tilan viihtyvyydestä, joten se kääntyi kannoillaan.

– Ei ollut kovin hyvä ensimmäinen asiakastyö. Onneksi niitä onnistumisia on sen jälkeen tullut.

Tällä hetkellä nainen on vahva osaaja alallaan ja hänet tunnetaan. Oman suunnittelutoimiston ohella hän toimii luennoitsijana, Sisustustoimittajat ry:n tiedottajana sekä visuaalisena konsultoijana muun muassa sosiaalisen median parissa. Naisen Instagram-tilillä yksistään on yli 10 000 seuraajaa.

Seppänen työskenteli vuosia myös Deko-lehden sosiaalisen median koordinaattorina. Kun hän taannoin aloitti siinä pestissä, ei sosiaalinen media ollut ottanut suomalaisilla sisustuslehdillä juurikaan tulta. Seppänen päätti hakea vaikutteita maailmalta ja lähti rakentamaan kotimaassaan jotain uutta: hän haali lehden somelle 17 000 seuraajaa.

 

Sisustusvinkkejä naiselta kysellään harva se päivä. Työpöydälle onkin kertynyt yrittäjän näkökulmasta positiivinen ongelma: jono.

Jokainen kohde on tämän tyylinikkarin mukaan omanlaisensa.

Kohdetta sisustaessa sen asukkaita tai käyttäjiä ei voi jättää huomiotta. Julkisissa tiloissa huomioitavia käyttäjiä on työntekijöiden lisäksi myös mahdolliset kävijät. Tämän palapelin rakentaminen onkin oma haasteensa.

– Mutta kun puhutaan ihmisen kodista, se on eri asia. Se on niin henkilökohtainen miljöö, että siellä pitää tuntua kaikki hyvältä.

Kevään aikana Seppänen loi tunnelman ja sisustuksen ensimmäistä kertaa myös Airbnb-kohteeseen, joka sattumoisin sijaitsee Jyväskylässä. Sisustus piti tässä kohteessa miettiä harkiten, sillä asukkaat vaihtuvat viikoittain. Tilapäisten vuokrakohteiden sisustaminen on Seppäsen mukaan tuloillaan oleva trendi myös Suomessa.

Vaikka Seppäsen asiakkaat ja verkosto ovat pitkälti pääkaupunkiseudulla, haaveilee hän vielä jonain päivänä jyväskyläläisravintolan sisustamisesta.

– Rakastan ruokaa ja olen itsekin tehnyt vuosia prikka kädessä töitä ravintoloissa. Olenkin tältä pohjalta konsultoinut myös muita suunnittelijoita ottamaan työntekijätkin huomioon.

Vaikka jokaisella suunnittelijalla on omanlainen tyylinsä, ei Seppänen halua jäädä sen vangiksi. Seppänen tunnetaan erityisesti skandinaavisesta tyylistään ja vaaleasta värimaailmastaan. Nyt naisen silmä lepää erityisesti australialaisissa sisustusvaikutteissa.

– Oma tyyli kehittyy. Kekseliäisyys ja erikoisuus ovatkin tärkeitä. Ja se, ettei tee asioita vain siksi, että kun aina on tehty niin.

Ja Seppänen tietää mistä puhuu. Hänen jäljiltään löytyy voimakas avaruusteemainen kohde, josta Nasakin olisi ihmeissään. Avaruushenkinen sisustus on nähtävillä Helsingin Mestaritalossa, ravintola Maannoksessa. Sen nähtyään voi viimeistään todeta, että Jyväskylän tähti on syttynyt.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .