Kolumni: Ahmiva katsoja on tv-kanavan peikko

Tutkimusten mukaan tv-sarjojen ahmimiskatselu, niin sanottu bingettäminen, lisääntyy lomakausilla. Ihmiset valitsevat siis mieluummin yhden tv-sarjan sitoutuneen katsomisen kuin kanavasurffailun uutisineen ja ajankohtaisohjelmineen.

Suoratoistopalvelu Netflix on väittänyt ilmiön johtuvan aivokemiasta. Nopeatempoinen jaksoputki tuottaa sen tekemän tutkimuksen mukaan enemmän mielihyvähormoni dopamiinia kuin hitaampi katsomisrytmi.

Tutkijat ovat selittäneet ahmimiskatselun suosiota myös yhtenä fomo-ilmiön (fear of missing out) piirteenä. Jos uutuussarjan katsoo mahdollisimman nopeasti, ei jää sarjasta käytävän kahvipöytäkeskustelun ulkopuolelle.

Itsekin olen ruvennut taipumaan pikku-bingetyksen ystäväksi. Viiden jakson Narcos-putki tuo liian kovan tv-ähkyn, mutta kuusi jaksoa Bodyguardia meni kivasti kolmessa illassa.

Putkikatselun kasvu lisää tv-kanavien murheita.

Aikoinaan melkein mikä tahansa ohjelma keräsi oikeaan katseluaikaan kelpo määrän katsojia. Suomalaiset katsoivat lauantai-iltaisin televisiota, vaikka ohjelmatarjonta ei niin miellyttäisikään.

Nykyään suoratoistopalveluiden tarjonta on rajaton. Kanavat joutuvat kilpailemaan kansainvälistä huippulaatua isolla rahalla tuottavien Netflixien ja HBO:iden kanssa katsojista, jotka tutkitusti katoavat binge-putkiin päiväkausiksi.

Kilpailuun on vastattu etenkin suorilla viihdelähetyksillä ja omien suoratoistopalveluiden kehityksellä. Mutta miten katsojat saisi bingettämään ohjelmavirtaa?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .