Kolumni: Ajan hammas puraisee television lännenklassikoitakin

Olen sitä sukupolvea, jonka lapsuudessa TV2:n Kuukauden western oli aina jonkinlainen huippuhetki. Roihan kioskilta sipsejä ja cokista. Showtime kello 22, sai valvoa puolille öin. Pieniä, mutta isoja juttuja silloin joskus 1980-luvulla.

Seuraavana päivänä leikittiin lännenkaupunkia alapihalla. Kapakkatappelut ja kaksintaistelut olivat arkipäivää. Nykyään kai moisesta paukuttelusta tehtailtaisiin lastensuojeluilmoituksia.

Jonkinlainen länkkärifani olen ollut siitä lähtien, tosin on myönnettävä, että joitakin vielä 30 vuotta sitten hyvin toimineita klassikoita on ajan hammas ryhtynyt sittemmin nakertamaan. Silloin kolmekymppisiään viettäneet leffat alkavat nyt olla eläkeiässä.

Silti Yle Teeman jo perinteinen kesälauantaiden länkkäriteema on mainio juttu, länkkäri kuuluu kesään. Homma potkaistiin käyntiin John Wayne -rainalla peräti 80 vuoden takaa. Hyökkäys erämaassa löytyy Areenasta vielä kolme viikkoa.

Ylihuomenna on luvassa massiivinen Portti ikuisuuteen. Yli kolmen ja puolen tunnin tositapahtumiin pohjautuva elokuva sai ilmestyttyään 1980-luvun alussa osakseen murskakritiikit, mutta on kai nykyään jonkinlainen alan merkkipaalu.

Eniten kiinnostelee elokuun alun Missouri. 1976 julkaistunut leffa on Jack Nicholsonin ja Marlon Brandon ainoa yhteinen elokuva.

Hieman protestoin kuun viimeisen lauantain valintaa Les Cowboys, joka perustuu lännenklassikko Etsijöihin, mutta ei ole western ensinkään.

Etsijät sen sijaan haukkuu aina paikkansa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .