Kolumni: Herättäkää, kun joku sanoo jotain kiinnostavaa

Taas mennään ja ikävystytään. Suomalainen tv-gaalakausi alkoi eilisestä Kultainen Venla -gaalasta ja jatkuu torstaina Urheilugaalalla. Helmikuussa jaetaan Emmat, maaliskuussa Jussit. Kun juhlat ovat ohi, voidaan hämmästellä, kuinka tylsät kekkerit tuli pidettyä.

 

Suomalainen juhlaesiintyminen ja gaalojen julkiset puheenvuorot ovat murroksessa. Enää ei olla niin jäykkiä ja vaivaantuneita, että se olisi viihdyttävää. Mutta ei olla myöskään niin rohkeita puhumaan tai avoimia näyttämään tunteita, että se olisi viihdyttävää.

Taiteilijoiden ja urheilijoiden taskulämmintä jutustelua kuvaa se, että viime vuoden suurimman gaalakohun aiheutti poliitikko. Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) nousi otsikoihin, kun hän kieltäytyi luovuttamasta Jussia ohjaaja Aku Louhimiehelle.

Taskulämmin jutustelu on toki järkevää.

Suomalaiset arvostavat nöyryyttä niin paljon, että menestyksen hetkellä on kova paine nöyristellä. Juhlapuheessa kunniaa jaetaan mahdollisimman moneen suuntaan, ettei kukaan vain ajattelisi, että ”sillä on noussut kusi päähän”.

Joskus joku uskaltaa poiketa normista. Esimerkiksi kirjailija Laura Lindstedt roimi hallitusta Finlandia-palkintonsa kiitospuheessa.

Seuraavaksi monet kirjoittivat somessa, että ”sillä nousi nopeasti kusi päähän”.

Se on ankeaa. Haluaisin kuulla mukanöyrien kiitoslitanioiden sijaan kiinnostavia tarinoita tai uusia ajatuksia ajankohtaisista aiheista. Vaan ehkä kansa saa sellaiset gaalat kuin se ansaitsee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .