Kolumni: Hevosurheilu on sitkeiden ihmisten laji

Kulunut viikko on ollut ratsastuksen ystävän näkökulmasta viihdyttävä, sillä Rotterdamissa ratsastettiin lajin EM-kilpailut. Yle Areenasta pystyi seuraamaan aikaa vievät kouluratsastuskilpailut suorina lähetyksinä kokonaisuudessaan. Kooste päivän tapahtumista nähtiin Yle Femmalla alkuillasta.

 

Seitsemän tunnin session syynääminen vaati katsojaltakin sitkeyttä, mutta todellisia työn sankareita ovat ratsastajat korskeine hevosineen. He joutuvat tekemään niska limassa töitä vuosikausia päästäkseen näinkin suurelle estradille esiintymään.

Neljästä suomalaisesta kilpailijasta ylivoimaisesti parhaaseen tulokseen taiteili Saksaan jo aikaa sitten muuttanut Henri Ruoste Rosetti-ratsullaan. Neljä vuosikymmentä lajia seuranneena on upeaa nähdä, että Suomesta löytyy jälleen tekijä, jolla on mahdollisuudet yltää maailman kärkiratsastajien kapeaan eliittiin.

 

Periksiantamattomuus on usean hevosihmisen hyve tai synti. Erinomainen esimerkki ihmistyypistä on pararatsastaja Jaana Kivimäki. Lupaava kilparatsastaja jäi 15 vuotta sitten hevosauton lastaussillan alle ja halvautui vyötäröstä alaspäin. Vammat olivat niin vakavat, ettei takaisin hevosen selkään kiipeäminen tuntunut todennäköiseltä.

Vuosia myöhemmin hän kuitenkin ratsasti pararatsastajien EM-hopeaa satulaan sidottuna. Kivimäen seuraava tavoite on Tokion olympialaiset. Sinnikkäästä naisesta tehty dokumentti Kaikki mitä halusin löytyy Yle Areenasta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .