Kolumni: Ihmisoikeudet kuuluvat lihavallekin

Mistä me tänään loukkaannuttaisiin? Tosiaan, Netfixin tuoreesta sarjasta Insatiable. Tämän voin ottaa jopa henkilökohtaisesti, sillä nyt loukataan juuri meitä lihavia ihmisiä.

Insatiable kertoo teini-ikäisestä Pattystä (Debby Ryan), joka kiusataan koulussa hänen liikalihavuuteensa vuoksi. Sitten ”Fatty Patty” saa iskun naamaansa eikä voi syödä mitään, koska leuka pysyy kasassa metallivaijereilla.

Kolmen kuukauden nestepaaston jälkeen Patty on kympin blondikaunotar. Patty ryhtyy kostamaan kiusaajilleen.

Some-myrsky alkoi jo trailerin perusteella. Rikosnimike on fat shaming, eli lihavien ihmisten tylyttäminen. Ensin sarjassa haukutaan ja kiusataan paksua päähenkilöä. Hoikkana Patty ryhtyy kisailemaan kauneuskilpailuissa. Tämä on tulkittu siten, että vain hoikkien ihmisten tarinat ovat kertomisen arvoisia, eivät lihavien.

Sarja myös kuvaa laihduttamisen turhan helppona prosessina. Reilusti liikalihava ihminen ei laihdu missin mittoihin kolmessa kuukaudessa millään tempulla.

Oikeasti upea näyttelijätär tietenkin esiintyy läskiasussa ja sitten ilman sitä. Tätäkin on arvosteltu. Liikalihavuus merkitsee siis automaattisesti huvittavaa epäviehättävyyttä. Lihavuuden kustannuksella nauretaan liian paljon ja liian ilkeästi.

Reilusti liikalihavana ihmisenä minusta tuntuu siltä, että nyt pitäisi loukkaantua. Ymmärrän närkästyksen syyt, mutta taidan lopettaa tämän sodan omalta osaltani tämän jutun viimeiseen pisteeseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .