Kolumni: Kaikki uusiksi

Ei ole ihme, että nykyihminen kriiseilee. Se elämäntapa ja maailmanjärjestys, johon viime vuosikymmeninä totuttiin, ajautui nurkkaan, ja se on kaiken lisäksi täysin oikein. Muutospaineet moukaroivat muun muassa seuraavia olemisia, tekemisiä ja asennoitumisia:

 

Autoilu. Pitkään pohdittiin yksioikoisesti sitä, valitako bensa vai diesel. Nyt on paikoitellen jo aloitettu polttomoottorien lähtölaskenta.

 

Lämmitys. Kuten autoiluun, myös asumiseen on vyörymässä uusia energiamuotoja laajamittaisemmin. Mitä sanoo perinteinen puulämmittäjä suuressa aurinkopaneelikeskustelussa?

 

Ruoka. Tietoa on enemmän kuin koskaan, mutta ihmisten tuntuu olevan erityisen vaikea sisäistää sitä, mitä suuhunsa kannattaa laittaa luonto, yhteiskunta ja oma napa huomioiden.

 

Kieli. Sukupuolineutraalius vie sanoja suusta. Palomiehen sijaan nykyisin on korrektia puhua pelastajasta.

Miltähän nykyisin mahtaa kuulostaa äidinkielestä ja isänmaasta puhuminen?

 

Sukupuoli. Perinteisen kahden sijaan niitä on monessa maassa nykyisin virallisesti kolme, ja tilanne voi edelleen päivittyä.

Eläin- ja kasvikunnan monimuotoisuudesta ihmiset ovat pääsääntöisesti viehättyneitä ja vaikuttuneita. Jostain syystä moni kuitenkin yhä kammoksuu vastaavanlaista kirjoa, kun kyse on ihmisistä.

 

Shoppaileminen. Pitäisi ostaa, jotta ihmiset säilyttäisivät työpaikkansa ja yhteiskunta saisi verotuloja, mutta ympäristön kannalta parasta olisi monesti olla ostamatta.

Joskus tuntuu siltä, että muoti on niille, joilla ei ole omaa tyyliä.

 

Matkailu. Lentokoneviikko etelässä on halvempi kuin viikonloppu naapurikaupungissa. Kalleimmaksi tulee ilmainen risteily.

Valitse viisaasti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .