Kolumni: Koululaisten kaverisynttärit on tapahtunut valtava mullistus

Omassa lapsuudessani alakouluikäisten kaverisynttärit pidettiin miltei poikkeuksetta syntymäpäiväsankarin kotona. Kaava oli yksinkertainen ja toimiva: ihmisiä, lahjoja, herkkuja, pelejä, leikkejä ja vielä vähän herkkuja. Juhlakalulle laulettiin, jos tämän vanhemmat olivat juontotaitoisia. Joskus saatettiin pukeutua naamiaisasuihin, mutta yleensä paikalle mentiin sellaisina kuin oltiin.

Tietoisuutta muunlaisista kaverisynttäreistä oli niukasti. Koulun käytävillä puhuttiin joskus, kuinka jollakulla oli kuulemma ollut kekkerit McDonald’sissa.

Yhdessä sukupolvessa on tapahtunut mullistus. Omien lasteni ikäpolvessa kaverisynttäreitä vietetään hyvin usein jossain muualla kuin kotona. Olen vienyt lapsiani lukuisia kertoja varsinkin sisäleikkipuistoihin. Lisäksi on ollut eri paikoissa teemasynttäreitä esimerkiksi seinäkiipeilyn merkeissä.

Lasten vanhemmat maksavat mielellään siitä, että juhlatila ja tarjoamiset tulevat oman kodin ulkopuolelta. Itse säästyy järjestämisen vaivalta, ja lapset ehkä saavat jotakin spesiaalia.

Kaverisynttäreitä vietetään oman kodin ulkopuolella myös omatoimisesti. Viime kesänä olimme juhlissa luonnonhelmassa Päijänteen rannalla Mämminiemessä. Järjestäjäperhe toi ruoat ja herkut tullessaan. Sitten uitiin ja saunottiin.

Siitä innostuneena esikoisemme piti viime kesänä omat kaverisynttärinsä Jyskän uimarannalla.

Kun niin monet juhlat juhlitaan kodin ulkopuolella, välillä voi vetää ässän hihastaan ja järjestää nykypäivän todellisen erikoisuuden: ne ihan tavalliset kotisynttärit.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .