Kolumni: Maailman paras jalkapalloilija saa nauramaan

Jotkut höppänät ovat sitä mieltä, että argentiinalainen Diego Maradona ei olisi kaikkien aikojen paras jalkapalloilija.

Heille – ja kaikille muillekin – suosittelen lämpimästi Asif Kapadian dokumenttielokuvaa Maradona.

 

Paremmuutta voidaan tietysti tarkastella monella tapaa. Nykyisin hehkutetaan Leo Messin ja Cristiano Ronaldon pitkiä ja menestyksekkäitä uria, jotka jättävät Maradonan epätasaiset ja skandaalien värittämät pelivuodet kiistatta kokonaisuutena varjoonsa.

Mutta onko maailman kaikkien aikojen paras pituushyppääjä se, joka on hypännyt pisimmälle? Vai se joka on tehnyt huipputuloksia 15 vuoden ajan? Näin tarkasteltuna kukaan ei ole ”hypännyt” jalkapallossa pidemmälle kuin Maradona.

Kapadia kuvaa, kuinka Maradona saapui italialaiseen Napoliin kesällä 1984. Napoli oli säilynyt keväällä maan pääsarjassa Serie A:ssa täpärästi, yhden pisteen erolla. ”Maailman köyhin seura osti maailman kalleimman pelaajan”, kummasteltiin lööpeissä. Kun Maradona lähti Napolista, seura oli kaksinkertainen Italian mestari.

Vertailun vuoksi: viime kaudella Cagliari säilyi Serie A:ssa pisteen turvin. Vaikka Messi ja Ronaldo menisivät kumpikin seuraan, he eivät pystyisi johdattamaan joukkuetta edes mitaleille.

 

Maradonan poikkeuksellisuus oli helppo havaita myös elokuvateatterissa. Kun Kapadia vyörytti valkokankaalle klippejä hänen peleistään, monet katsojista nauroivat ääneen. Se kertoo esteettisestä paremmuudesta, jota ei mitata pelivuosien määrässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .