Kolumni: Miss Suomi -kisaa on vuosi vuodelta vaikeampi perustella

On taas se aika vuodesta. Uutta Miss Suomea etsitään jälleen. Oma ensireaktioni uutiseen on joka vuosi sama, ja vahvistuu vuosi vuodelta. ”Ihanko totta? Vielä nykyäänkin? Miksi ihmeessä? Miksi yhä tämän sallimme?”

Seuraavaksi katson bikini- tai alusvaatekuvat, koska olen heteromies, jonka liha on heikko.

Vuosi vuodelta tällaista ihmiskarjanäyttelyä on vaikeampi perustella. Itse asiassa perusteet ovat jo loppuneet kesken, joten missittelijät ovat vetäneet hihastaan yllätysvedon. ”Kyse on nuorten naisten itsetunnon kohottamisesta.”

 

Katsotaanpa, olenko ymmärtänyt oikein tämän itsetunto-jutun.

Eli otetaan nuorten naisten tuhansien ihmisten ikäryhmästä kymmenen kaunotarta, joiden itsetunto näin nousee. Siis ulkonäköön liittyvät itsetuntoa, mutta sitä ei kannata missään nimessä vähätellä.

Sitten näistä kymmenestä tietyt keinotekoiset kriteerit parhaiten täyttävä ehdokas valitaan Miss Suomeksi. Tämä taatusti nostaa voittajan itsetunnon taivaisiin, mutta romauttaa yhdeksän ehdokkaan itsetunnon takaisin maan pinnalle, ehkä vähän allekin.

 

Samaan aikaan muut suomalaiset nuoret naiset vertaavat itseään missiehdokkaisiin, mikä ei taatusti nosta heidän itsetuntoaan. Harva nainen on pitkä, hoikka ja rinnakas poikkeusyksilö. Harva viitsii/ehtii käydä kuntosalilla 6–7 kertaa viikossa.

Lopputulos on, että vuosittain yhden nuoren naisen itsetunto nousee hetkellisesti korkealle, kaikkien muiden laskee.

Joten jos missikisoja pitää järjestää, ollaan sentään rehellisiä. Kyse on rahasta, jonka enimmäkseen kerää missiorganisaatio, vähemmän itse Miss Suomi.

 

Varmasti mukana on myös vilpittömiä missiperinteiden jatkajia, mutta tietyssä vaiheessa perinteet vanhenevat. Aikoinaan oli ihan ok kurittaa lasta fyysisellä väkivallalla, enää ei ole. Optimistina uskon, että Miss Suomi 2019 jää myös viimeiseksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .