Kolumni: Musti-show ja puhuvat kulissit

Heikkisen erittäin epäkypsä hiihto. Käsittämätön töppäys.

Sami Jauhojärven analyysi Suomen miesten viestipronssin karkaamisesta hiihdon MM-kisoissa löi männä viikolla tajuntaan kuin pajavasara.

Luulen ymmärtäväni joistain urheilulajeista jotain. Ainakin olen saanut urheilutoimittajan hommilla leivän pöytään koko työurani ajan. Hiihdosta tai kestävyysurheilusta ylipäätään ymmärrän suunnilleen saman verran kuin persu maahanmuutosta tai kristillisdemokraatti alkoholipolitiikasta.

Siksi en lähde arvioimaan, osuiko Jauhojärven analyysi oikeaan. Sen tiedän, että tämä olympiavoittaja tietää aika paljon kestävyysurheilusta ja etenkin hiihdosta.

Mutta pointti on tässä: Jauhojärven suoranuottinen puhe entisestä maajoukkuekaveristaan oli jotain poikkeuksellista suomalaisen television urheilustudioissa. Meillä on kritisoitu valmentajia ja joukkueitakin, mutta en ihan heti muista, että asiantuntija olisi ruiminut näin ronskisti yksittäistä atleettia. Siis suomalaista.

Urheilussa meillä on edelleen liikaa asiantuntijoita – toimittajiakin – joita ohjaa pelko väärille varpaille astumisesta. Tai ellei pelko, niin jokin toive. Toive vaikkapa siitä, että myötäsukaisilla puheilla saavuttaisi itselleen jotakin. Tarinaa voi myös ohjata toive urheilijan tai joukkueen menestymisestä.

Mutta asiat asioina. Ja siitähän asian tuntemisessa on kyse. Eräs entinen tv-pomo kutsui taannoin asiantuntijakaartiaan ”puhuviksi kulisseiksi”.

Siivottakoon sellaiset ”Musti-show’n” jälkeen lavastevarastoon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .