Kolumni: Netflix luulee tuntevansa minut – ja hämmentävän usein se osuu oikeaan

Yhdysvaltalainen tilausvideopalvelu Netflix lajittelee elokuvia ja sarjoja sekä teemojen, tyylien, että käyttäjän mieltymysten mukaan. Kun se huomaa käyttäjän katsovan esimerkiksi paljon romanttisia komedioita, se sanoo, että ”tässä suosikkeja juuri sinulle”. Tai, että ”katsoppas nämä, kun tunnuit tykkäävän noista”.

No ei se Netflix ihan noin tuttavallisin sanakääntein asiaa ilmaise, mutta puhuttelee kuitenkin etunimellä.

Perheessäni Netflixillä on kaksi käyttäjää ja vuorotöiden takia ohjelmia katsotaan aika-ajoin yksin. Mitä enemmän minä olen ruudun ääressä, sitä enemmän palvelu ehdottelee romanttisia ohjelmia. Jos taas ruudun ääressä istuu mieheni, on lajitelma moninaisempi, mutta mielestäni usein kovin outo.

Ehkä hämmentävänkin usein Netflix tietää mistä pidän. Välillä se menee kuitenkin pahasti puuhun. ”Suosikkeja sinulle” kansiosta, eli lajitelmasta ohjelmia, joiden Netflix olettaa minua tai miestäni ilahduttavan, löytyy esimerkiksi Baywatch-elokuva. Ohjelma sopii minulle kuulemma 92 prosentin todennäköisyydellä. Uskallan olla eri mieltä.

Parhaimmat naurut olen saanut Netflixin talvilajitelmasta, joka ei mitenkään liity katsomistottumuksiin. Joku nokkela on vain keksinyt tehdä palveluun kansion nimellä ”Vietä talvi sisällä”.

Tämä lajitelma sisältää kuitenkin paljon jo näkemiäni sarjoja ja elokuvia, joten olen päättänyt vähän ulkoillakin tänä talvena.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .