Kolumni: Norjalainen voittaa eniten kenossa

Kuuntelin mainosrahoitteista radiokanavaa.

”Kuka on voittanut eniten kenossa? Harri Kirvesniemi tietenkin.” Jeejee, hekoheko.

Reilu viikko sitten saatiin seurata tuutin täydeltä etukenoa, polkemista, kuokkaamista, yllättäviä katkeamisia ja nurinmenoja. Mutta ennen kaikkea mieletöntä draamaa nimeltä Seefeldin maailmanmestaruuskilpailut. Suomi sai kisoista vain yhden mitalin, mutta roppakaupalla tunnekuohua. Yksi jos toinenkin pettynyt urheilija väänsi itkua Ylen haastattelussa. Syyttävä sormi vääntyi kuin väkisin kohti Suomen huoltorekkaa.

Meille penkkiurheilijoille menestys hiihtokilpailussa on sydämenasia, mutta Ylen asiantuntijalle Sami Jauhojärvelle se on koko elämä. Miesten viestin jälkeen pettynyt kommentaattori latasi täyslaidallisen hiihtäjä Matti Heikkisen niskaan: mies oli kehnolla taktiikallaan pilannut Suomen mahdollisuudet pronssimitaliin.

Me televisiokatsojat näemme draamasta jäävuoren huipun, mutta pystymme kyllä kuvittelemaan loput. Mutta näissä kisoissa vahvat tunteet olivatkin tapahtuman suola.

Hiihtokausi huipentuu tänä viikonloppuna Holmenkollenilla. Melkein 100 000 norjalaista seuraa tapahtumaa paikan päällä. Ja kyllä hekin juhlia osaavat. Viime vuonna humalainen katsoja oli kaatanut kaljaa kilpailijan päälle ja tähtihiihtäjä Johannes Høsflot Klæbo oli kompastunut ladulle heitettyyn kaljapullon korkkiin.

Pientä vahingoniloa havaittavissa tässä? Ei kai sentään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .