Kolumni: Sacha Baron Cohen vetää meitä nenästä

Ei se ole hullu joka kysyy, vaan se joka hyppää.

Brüno-elokuvassa Sacha Baron Cohenin esittämä hahmo muka etsii lapsinäyttelijää kaikkien aikojen vauvakuvauksia varten. Lavastetussa castingissa innokas äiti suostuu siihen, että kuvauksissa lapsi ristiinnaulitaan. Äidille on ok, että tytön täytyy laihduttaa viisi kiloa viikossa. Jos homma ei onnistu, äiti suostuu viemään lapsensa rasvaimuun.

Brüno, Ali G, Borat ja Diktaattori -elokuvista tuttu Cohen on jälleen otsikoissa Who is America? -sarjan tiimoilta. Sarjaa varten Cohenin uudet, kuvitteelliset hahmot vedättävät pääasiassa amerikkalaisia poliitikkoja, mutta myös julkkiksia ja tavallisia ihmisiä. Mitä enemmän huijauksen kohteet asiasta älähtävät, sitä suuremman suosion sarja saa.

Cohenin tapa tehdä muka-dokumentteja muistuttaa ihmiskoetta. Mitä kaikkea ihminen on valmis tekemään ja sanomaan kameran edessä sopivasti yllytettynä. Ihmisillä on voimakas tarve olla samaa mieltä, miellyttää. Cohen vedättää uhrejaan taitavasti. Yllättävän moni antaa tilanteen lipua omalla painollaan. Jälkeenpäin monet ovat itsekin ihmetelleet, mitä tuli sanottua.

Toki osa huijatuista puhuu vain sivu suunsa, mutta samalla ihmisistä paljastuu raadollisia piirteitä, jotka eivät enää naurata vaan kauhistuttavat. Järkyttävä esimerkki on asekoulutuksen järjestäminen taaperoille.

Who is America on tv-viihdettä parhaimmillaan. Koska se yhtä aikaa naurattaa ja järkyttää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .