Kolumni: Saisinko tietää kysymykset etukäteen?

Sara Sieppi hermostui Maria Veitolalle. Missikaunotar vieraili Veitolan haastateltavana keskusteluohjelmassa ja koki tulleensa huijatuksi.

Siepin mukaan hänelle viritettiin ansa: sovittiin etukäteen keskusteltavista asioista, mutta suorassa lähetyksessä esitettiin toisenlaisia, provosoivia kysymyksiä. Veitolan mielestä kysymykset olivat sovittuja, mutta Sieppi saattoi häkeltyä juontajan suorasta tyylistä.

Joku voi kuitata Siepin ja Veitolan tapauksen ”turhien julkkisten nokitteluna”, mutta sillä on myös vakava median toimintaa koskeva ulottuvuus.

Kuinka paljon valtaa haastateltavalla on haastattelutilanteessa?

Onko oikein, että haastateltava saa tietää kysymykset etukäteen? Onko oikein, että hän saa päättää, mistä keskustellaan? Onko oikein, jos toimittaja höynäyttää haastateltavaa lupailemalla turhia?

Kysymyksiin ei ole yksiselitteisiä vastauksia.

Itse sovin yleensä haastattelujeni sisällöstä ja sävystä etukäteen, koska pidän sitä yleisön palveluna. Haastatteluun valmistautunut ihminen vastaa perehtyneemmin kuin valmistautumaton.

Toisaalta Enbuske, Veitola & Salminen mainostaa olevansa keskusteluohjelma, joka ”kysyy ne kysymykset, joita muut eivät uskalla”. Räväkkyyttä korostavassa formaatissa on melkeinpä noloa hinkata asiat etukäteen valmiiksi haastateltavien kanssa.

Haastateltavan huijaaminen voi olla perusteltua, jos asialla on yhteiskunnallista merkitystä. Pelkän viihteen takia harhauttaminen on sen sijaan aika julmaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .