Kolumni: Tesla pyörii haudassaan – "Discovery-humpuuki on noloa, typerää ja raivostuttavaa"

Discovery-sarja Tesla’s Death Ray: A Murder Declassified saa minut raivostumaan. Pelkkä mainos riittää, mutta myös varsinainen sarja on ihan sitä itseään.

Vähän taustaa. Olen keksijä, tiedemies ja fyysikko Nikola Teslan suuri fani. Teslalla oli noin 300 maailmanlaajuista patenttia. Tesla loi perustan nykyaikaiselle sähkönjakelulle ja oli radiotekniikan pioneeri.

Tesla ei rikastunut neroudellaan, vaan kuoli köyhänä ja kohtalaisen tuntemattomana. Tesla oli niin valtavasti edellä aikaansa, että hänen merkityksensä on ymmärretty vasta jälkikäteen.

Myös persoonana Tesla on kiehtova. Tesla kärsi pakko-oireista ja -mielteistä. Hänellä oli kummallisia fobioita, jotka kohdistuivat muun muassa hiuksiin ja persikoihin. Numeroon kolme hänellä oli pakkomielle kuten myös puluihin. Yhden puluista hän nimesi vaimokseen.

Aina kun on tilaisuus, nostan esiin Tesla-elokuvan. Sellaista ei nimittäin ole tehty. Aiheista ei tosiaankaan olisi pulaa.

Itse keskittyisin vaihtovirran ja tasavirran väliseen taisteluun, jonka toinen osapuoli oli Alexander Graham Bell. Mutta ilmeisesti Hollywoodille eivät raha ja Oscarit kelpaa.

Vaan mistä kertoo Tesla’s Death Ray: A Murder Declassified? 16:ssa jaksossa spekuloidaan sillä, että Nikola Tesla kenties murhattiin, koska hän keksi kuolemansäteen. Kuolemansäde on kuulemma motiivi murhalle, jankutetaan. Koskaan ei kerrota, miksi muka.

Sarjassa myös rakennettiin tämä ”kuolemansäde”. Vempele tuhosi droonin noin kahden metrin päästä. Räjähdykseen oli lisätty dramatiikkaa erikoistehosteilla. ”Mahtiase” ei ollut edes niin tehokas kuin tavallinen pistooli.

Sarja heittelee ilmaan villejä teorioita, jotka kenties voisivat olla mahdollisia. Teslasta olisi saanut kokoon hienon dokumenttisarjan faktojenkin perusteella. Discovery-humpuuki on noloa, typerää ja raivostuttavaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .