Kolumni: Tulkaa katsomaan, täällä melkein kuollaan

BBC Brit -kanavalla pyörii sarja World’s Deadliest Drivers, mutta vastaavia löytyy muualtakin. Ideana on näyttää autokameran kuvaamia onnettomuuksia, kolareita ja läheltä piti -tilanteita. Olen huolissani tällaisten sarjojen olemassaolosta. Olen joskus katsonut kolarisarjoja muutaman minuutin, mikä on johtanut pahoinvointiin, niin psyykkiseen kuin fyysiseenkin.

Minua ei haittaa se, että elokuvassa tapetaan 101 ihmistä, koska se ei ole totta. Mutta pellinryttäysohjelmat ovat tosielämästä. Niissä sattuu oikeisiin ihmisiin, tai vähintäänkin oikeat ihmiset säikähtävät perusteellisesti. Vähän huonommalla tuurilla lähtisi henki. Tai mistä minä tiedän, ehkä lähtikin.

World’s Deadliest Drivers ja kumppanit perustuvat ihmisten sadismiin ja vahingoniloon. Itse ainakaan en muita syitä katsomiseen keksi. Sadismi ja vahingonilo ovat toki oikeita tunteita, mutta ei tv-sarjojen tulisi niitä ruokkia. Joku moraali sentään pitäisi olla. Sen sijaan ollaan huolissaan siitä, jos jossakin vilahtaa paljas tissi.

 

Hieman lievempi versio samasta ilmiöstä on erilaiset kotivideo-ohjelmat. Niissäkin oikeaan ihmiseen sattuu oikeasti. Ja sen pitäisi olla harmitonta huumoria. Julmuutta se on.

World’s Deadliest Drivers hävettää myös BBC:n puolesta. Legendaarinen ja arvostettu tv-yhtiö on vajonnut todella alas. Mitähän seuraavaksi? Sarja ongelmasynnytyksistä, joissa äiti melkein kuolee?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .