Kolumni: Vauvat-palsta kertoo hyviä uutisia

Sanomalehdessä kerrotaan paljon huonoja uutisia. On sotia, kriisejä, myrskyjä, onnettomuuksia ja rikoksia.

Toista ääripäätä lehtijutuissa edustaa esimerkiksi tämä Keskisuomalaisen jokakeskiviikkoinen aukeama, jossa esitellään vastasyntyneitä keskisuomalaisia.

Vauvauutinen on hyvä uutinen. Uusi ihminen on saajilleen mullistava ja yhteiskunnalle tärkeä tapahtuma. Elämä jatkuu.

Vauvat-palstan yhtenä tekijänä minulla on ollut etuoikeus vierailla Keski-Suomen keskussairaalassa tapaamassa vastasyntyneitä ja heidän läheisiään. Olen käynyt siellä satoja kertoja. Niissä valokuvauksissa ja lyhyissä haastatteluissa on itketty ja naurettu, menty päivistä sekaisin, oltu samoilla silmillä mutta uusin sydämin.

Vauvauutisissa on lukuisia sävyjä, mutta kaikki palautuu lopulta yhteen ja samaan, syntymän ihmeeseen.

Elämä on ihmeellistä. Vauvat-palstalla on esitelty perhe, jossa on kahdet kaksoset, perhe jossa on seitsemän veljestä ja perhe jossa isosiskolla oli ikää yksitoista kuukautta.

Lehteen valokuvatut vauvat ovat olleet nuorimmillaan alle kahden tunnin ikäisiä. Vanhimmillaan he ovat olleet kuukausien ikäisiä; keskosia, joiden laskettu aika olisi ollut vasta edessäpäin.

Äitejä on tavattu teini-ikäisistä lähes viisikymppisiin. Hedelmällisyysikä on naisellakin teoriassa hulppea.

Perheiden kirjo on laaja. Niin sanotun ydinperheen rinnalla edustettuina ovat olleet uusioperheet, vanhemmat jotka asuvat eri osoitteissa, äidit jotka ottavat lapsesta vastuun ainoana vanhempana ja naisparit.

Joitakin vauvoja on toivottu pitkään, toiset ovat saaneet alkunsa yllättäen. Yksi on syntynyt sairaalassa, toinen kotona kylpyhuoneessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .