Kommentti: Työelämän epävarmuudessa piilee huikea mahdollisuus kokeilla, mihin rahkeet riittävät

Suvi Huttusen upeat lettikampaukset ovat saavuttaneet mieletöntä suosiota somessa, mutta nuoren naisen asenne työelämään paljastui lettejäkin inspiroivammaksi.

Huttunen totesi haastattelussa innostuneesti, että hän haluaa haluaa selvittää, onnistuisiko rakkaasta harrastuksesta kehittää myös kunnon toimeentulo. Jos ei onnistu, niin aina voi keksiä jotain muuta. Tässä iässä on hyvä hetki kokeilla, hän lisäsi.

Olen lähes samanikäinen kuin 22-vuotias Huttunen.

Olen lukenut koko nuoruuteni uutisia ja somepäivityksiä sekä kuunnellut voivottelevia keskusteluja työelämän murroksesta, pätkätöistä ja kaikesta siitä ahdistuksesta, joka liittyy epävarmuuteen omasta tulevaisuudesta ja työllistymisestä.

Paljon harvemmin olen törmännyt vilpittömiin toteamuksiin siitä, että toisaalta epävarmuudessa piilee mahdollisuus kokeilla monenlaista ja vaihtaa suuntaa. Tai siitä, että mitä väliä sillä lopulta on, jos epäonnistuu. Siinä tapauksessa voi kehittää uuden urasuunnitelman.

Välillä tuntuu toki hankalalta pysähtyä kokeilemaan erilaisia uravaihtoehtoja tai luomaan itselleen mielenkiintoista työpaikkaa yritystoiminnan kautta, kun yhteiskunnalliset rakenteet patistavat valitsemaan opiskelupaikan ja “lopullisen” ammatin varhain.

Ahdistus on ymmärrettävää, mutta siihen jämähtämisestä tai yhteiskunnallisten rakenteiden loputtomasta syyttämisestä ei ole mitään hyötyä. Ratkaisukeskeisyydestä sen sijaan on. Sen ymmärtämisestä, että aina voi kokeilla, mihin rahkeet riittävät. Ja jos eivät riitä, niin voi muuttaa suuntaa.

Niinpä en inspiroidu eniten niistä tarinoista, joissa päästään ensimmäisellä yrittämällä yliopistoon tai saadaan 25-vuotiaana vakituinen työpaikka.

Enemmän innostun niistä ihmisistä, jotka uskaltavat kokeilla, ehkä epäonnistua ja sitten kehitellä jotain ihan muuta.

Siinä tohinassa saattaa sitä paitsi käydä niin, että ne rahkeet riittävät hurjan hyvin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .