Kotiteollisuus 20.10.2005

Kotiteollisuus on kiertävä avoterapialaitos. Sillä ehkäpä on niin, että itse kullekin tekee hyvää olla erittäin vihainen, edes joskus.

Kotiteollisuus on omiaan välittämään tämän tunteen tarkasti ja varmasti.

Itäsuomalainen Kotiteollisuus on vihainen työkseen, perustellusti. Yhtyeen käyttövoimaa ovat ne yleistyvät hetket kun pohjolaan saapunut uusi maailma ajaa ohi; kun pitäisi olla jatkuvasti kaunis, luova ja suvaitsevainen, ja alaa pitäisi vaihtaa silmänräpäyksessä. Kun kaikki on kaupan ja tuttu muuttuu vieraaksi. Tässä uudessa maailmassa pitäisi kai myydä itsensäkin, eikä Kotiteollisuus musiikillaan ilmaise tyytyväisyyttään asioiden tilaan.

Syntyy kovalla äänellä ja suurella vimmalla esitetty raavaan miehen manifesti.

Kotiteollisuus on avoimesti ruma, väkivaltainen, sovinistinen ja ennen kaikkea vihainen. Se provosoi, solvaa yleisöä ja toisiaan, ja saa äkäistä vastakaikua katsomosta. Koko show perustuu siihen, että uuden maailman koko sopivuus- ja suvaitsevaisuussännöstö pultataan yhteisellä sopimuksella mäntyyn ampumatauluksi.

Sopivaa siis on, että yhtyeen musiikki ei ole ollut muutamaa harvalla kouralla soitettua riffiä kummoisempaa, tavallaan erittäin epäluovaa jynkytystä. Mutta se, mikä kikkailussa on menetetty, korvattaan varsinkin lavoilla jyrisevällä kitaralla ja bassolla sekä ääriaggressiivisella rumputulella.

Noin sadan minuutin talkoot olivat varsin tasapaksu esitys mitä kappaleiden yleiseen rakenteeseen tulee, mutta toisaalta siitä valkoisena kipinöivän raivon tuntumasta ei lähdetty koskaan kauas. Harva orkesteri pystyy pitämään yllä moista liekkiä näinkin kunnioitettavan ajan.

Sinivalkoista lakkia vaille Väinämöiseltä näyttänyt Jouni Hynynen manasi esiin alavireisellä mutinalla ja huudolla Tuonen joutsenta, routaa ja kauppamiehiä. Vokaalit olivat selkeitä, viesti välittyi kirkkaana. Jos maailmassa on niin paljon syrjäytyneisyyttä, ahdistusta ja vääryyttä kuin herra Hynynen antaa yhtyeineen ymmärtää, on Kotiteollisuuden vastahankaisuudelle tilausta. Mikä oli torstaina todistettava.

Parempi lienee olla hetki korostetusti vihainen rajatussa tilassa, kuin vuosia kytevän vihan seurauksena suljetussa tilassa. Kotiteollisuus saattaa ehkäistä henkirikoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.