Kotiteollisuus 24.10.2003

Kotiteollisuus on kasvamassa suureksi. Yhtye esiintyi kahtena iltana Lutakossa täydelle tuvalle. Kotiteollisuus selvästikin löytää uutta yleisöä.

Kotiteollisuuden ansioksi on luettu sen tinkimättömän jyrkkä asenne, joka painaa läpi vaikka harmaan kiven. Lutakossa soitettu setti osoitti, että jyrkkä asenne ei ole vain musiikkia, vaan jotain syvempää. Kotiteollisuus poraa näytepaloja suomalaisesta nykypäivästä, eivätkä nämä näytteet lupaa hyvää.

Kotiteollisuus on musiikkia aiheista, jotka eivät naurata. Se on korutonta tarinaa siitä kun kuokka on tylsä ja maa routainen.

Jouni Hynysen tekstit kertovat suorasanaista tarinaa loputtoman tylsästä arjesta ja ahdistuksesta. Siinä merihädässä apuun saapuu korkeintaan tuonen joutsen.

Tasaisen pessimistinen näkemys sanoituksissa tavallaan perustelee sen, että kolmikon (Jouni Hynynen: kitara, laulu; Janne Hongisto: basso; Jari Sinkkonen: rummut) musiikillisen kekseliäisyyden kenttä on pitkään ollut tyly ja kapea, joskin terävällä soitolla toteutettu.

Ankarimman tyylin ystäville yhtyeen uusin levy Helvetistä itään onkin saattanut olla vaikea pala. Kotiteollisuus on liikkunut melodisempaan suuntaan, ja kappaleiden rakenteessakin on enemmän mielikuvitusta.

Lutakossa uudempi tuotanto kuulosti helpommin sulateltavalta, ja asetti vanhemmat palat inflaatioon. Minä Olen, Kuningas Mammona ja Helvetistä Itään toivat Hynysen alavireiseen kitaraan maustetta, muuttaen Kotiteollisuuden umpipaksun soiton ilmavammaksi. Levyt Kuolleen kukan nimi ja Tomusta ja tuhkasta pääsivät myös esille sopivassa suhteessa. Virret soi jälleen hyvällä paineella.

Rumpali Sinkkosentaito kohosi parhaiten oikeuksiinsa kappaleessa Tuonen Joutsen, joka sujui muunkin yhtyeen osalta erinomaisesti. Kappaletta voitaneen pitää jonkinlaisena kliimaksina. Orkesteri ratsasti paperikoneen kokoisella, mutta melodisesti hyrräävällä äänivallilla, ja yleisö heilutteli nyrkkejä tahdissa.

Lutakko osasi kappaleita yllättävänkin hyvin. Asiaan kuuluivat molemminpuoliset solvaukset, jotka loivat enemmän tunnelmaa kuin loukkasivat. Loppuun yleisö sai kaksi encorea. Enempää se ei vaatinut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Vanhat kuvat: Metsänomistajat viisastumassa Saarijärvellä – isiltä perityt ja naapureilta opitut taidot eivät enää riitä

Syke 190, 127 kilokaloria reilussa seitsemässä minuutissa – VR-pelaaminen käy treenistä

Jyväskyläläinen pariskunta rakensi uskomattoman talon ilman lainaa ja vakituista työtä – katso kuvasarja

80-vuotias Juhani Heikkinen on raviradan teräsmies, jota tottelevat niin hevoset kuin koirat – mutta kissa on vain kissa

Puistojuhlien esiintyjiin täydennystä: Yhteisalbumin julkaisijat ja tuore kahden Emman voittaja

70 vuotta täyttävä järjestökonkari Mirja Huovinen vaalii urheilun tasa-arvoa ja lasten innostamista liikunnan pariin – "Ilolla katson tätä päivää"

Oman kylän kulttuurimies Tapio Piilo saa arkiston Multian kirjaston kotiseutukokoelmiin

Jyväskyläläinen metalliyhtye Lost Society vaihtaa rumpalia uuden albumin julkaisun kynnyksellä

Jyväskylä Sinfonia kävi kouluissa todistamassa, ettei klassinen musiikki ole tylsää – näin komeasti soi Finlandia sählypallolla

Jyväskyläläinen lääkäri Anni Saukkola lähti vastaiskuun huuhaata vastaan – pyrkii dialogiin, vaikka mustasalva- ja hopeavesi-jutuista meneekin "kuppi nurin"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.