Koulmni: Yleissivistävä Uutishuone on karkkia (lähi)historiafriikille

Ylen Kotikatsomon loistava Uutishuone palasi sunnuntaina ruutuun uusintoina niin Yle Areenassa kuin TV1:ssäkin. Oli järkytys huomata, että sarjan ensiesityksestä on jo kymmenen vuotta ja ensimmäisestä uusintakierroksestakin seitsemän.

 

Mutta väliäkös tuolla. Sarja sijoittuu Ylen uutistoimitukseen vuosina 1968–79, joten sen ei juuri tarvitse ajan hammasta pelätä. Tällaiselle (lähi)historiafriikille ja ainakin kolmekymmentä vuotta liian myöhään syntyneelle Uutishuone on todellista karkkia.

 

Ajankuva on hieno, oikeat uutistapahtumat vyöryvät ruudulle aitoina arkistopätkinä. Viisikymmentä vuotta sitten käytiin ihan vakavalla naamalla keskustelua siitä, voiko nainen lukea uutisia televisiossa.

Vahvasti yleissivistävän sarjan päähenkilö Raija Aalto (Krista Kosonen) on sitä mieltä, että voi. Hieman tossukka miehensä Pertti (Eero Ritala) ei ymmärrä vaimon urasuuntautuneisuutta, hän haluaisi vain perustaa perheen.

 

Jussi-palkitusta Ritalasta on kerrottava muuan anekdootti. Meillä kotona ja tietyn kaveripiirin puheissa hän ei koskaan ole Eero Ritala, vaan Uutishuoneen Pertti tai pelkkä Pertti. Äärimmäisen sympaattisen oloinen näyttelijä osui joitakin vuosia sitten samaan baariseurueeseen ja hurmasi välittömällä meiningillään niin naiset kuin miehetkin.

Illan päättyessä ilmaisin Pertille ujon kateellisuuteni siitä, että hän on päässyt pussaamaan Krista Kososta ja saanut siitä vieläpä rahaa.

”Ammatinvalintakysymys”, naurahti Per... Ei kun Eero Ritala.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .