Kuka olet, mistä tulet, Marion?

Laulaja Marion Rung on Suomen juutalainen, joka katkaisi välinsä juutalaisyhteisöönsä jo nuorena. Hänen molemmat vanhempansa ovat juutalaisia, mutta isän puolen sukulaisistaan, Rungeista, Marionilla on vain vähän tietoja.

Marion haluaa selvittää ohjelmassa Kuka oikein olet?, mistä Rungit tulivat, keitä he olivat, kuka hän itse on. Marion käy Helsingin juutalaisessa synagogassa etsimässä tietoja isoisästään. Marion haluaa kaivautua vielä syvemmälle sukunsa historiaan ja lähtee tutkimaan Moses Rungin äidin taustoja Puolaan.

Kuka oikein olet?:
Marion Rung
TV1 klo 18.15

Uusi ja vanha Leonard Cohen

Kanadalainen muusikko ja monialataiteilija Leonard Cohen on legenda ja pitkästä urastaan huolimatta yhä mysteeri. Cohenin Teemalauantaissa tutustutaan miehen uran kumpaakin päähän, alkuun ja lähes nykyisyyteen.

Dokumentti Bird on a Wire on Cohen-harrastajille vähintään pieni löytö. Vuoden 1972 maailmankiertueesta kertova elokuva ei aikoinaan ollut taiteilijan itsensä mieleen. Pitkään luultiin, että se on pysyvästi kadonnut. Elokuva koottiin uudelleen lähes 40 vuotta myöhemmin.

Lontoon O2-areenan konsertti vuodelta 2008 on sekin Cohen-tapaus. Mies ei ollut tehnyt kiertuetta 15 vuoteen ennen sitä. Cohen ei kuitenkaan ollut tauon aikana ruostunut. Myös Suomeen ulottuneen kiertueen esiintymisiä kehuttiin kovasti.

Teemalauantai:
Leonard Cohen
Yle Teema klo 21.00

Mysteeri nimeltään dinosaurukset

SuomiTV on heikossa hapessa, mutta vielä ei periksi anneta. Uusi dokumenttisarja Jurassic CSI on National Geographic -kanavan tuotantoa ja oikein mielenkiintoista katsottavaa.

Meillä on sangen tarkka mielikuva siitä, millaisia dinosaurukset olivat. Tiede on tehnyt johtopäätöksensä fossiileista, me tavikset lisäksi tv-sarjoista ja elokuvista. Mutta tieteelliseen tarkkuuteen pyrkiväkin tietokonetehostein henkiin herätetty dinosaurus on vain valistunut arvaus todellisuudesta.

Dinotohtori Phil Manning etsii vastauksia dinosauruksia koskeviin mysteereihin. Tai paremminkin hän kansantajuistaa tiedettä tv-katsojille. Sarjan nimeä Jurassic CSI ei ole vedetty hihasta, vaan Manning todella käyttää myös tv:n rikossarjoista tuttuja metodeja.

Aloitusjakson suuri kysymys kuuluu, onko Tyrannosaurus Rex ollut maineensa veroinen hurja saalistaja vai tuurilla saalista saanut maleksija?

Jurassic CSI
SuomiTV klo 20.00

Ruuanlaitto on taidetta ja tiedettä

Ruoka-intoilijoiden ystävä, tanskalainen tv-kokki Anne Hjernøe palaa ruutuun uudella sarjalla. Itseoppinut ja intohimoinen Hjernøe on katsojille tuttu sarjasta Keittiössä tuoksuu ruoka.

Hyvä ruoka tuoreista raaka-aineista on edelleen homman pointti. Uuden ulottuvuuden ohjelmaan tuo työpari Ann Matker. Hänen varsinainen intohimonsa, tiede ja ruoka on puolestaan uudempi aluevaltaus. Sarjan kuudessa jaksossa Matker jututtaa tanskalaisia tutkijoita ruoan terveysvaikutuksista.

Hjernøe kokkailee uudessa, liikuteltavassa ulkokeittiössä. Hän valmistaa terveellistä ruokaa paikallisista raaka-aineista.

Terveyttä lautaselta
FST5 klo 19.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.