Kun Oprah puhuu, USA kuuntelee

Oprah lopetti USA:ssa legendaarisen talk shownsa äskettäin 25 vuoden jälkeen. Nelosella näytetään Oprahin 24. tuotantokauden jaksoja. Tänään Oprah vieraana on seksiterapeutti, joka auttaa kahta pariskuntaa. Toisen ongelmana on 2,5 vuotta kestänyt seksittömyys ja toisen se, ettei nainen kykene nauttimaan seksistä menneisyytensä takia.

Oprah
Nelonen klo 17.50

Tom Wolfe löysi juppiajan hengen

Lontoon-vuosinaan jalkapalloilija Aki Riihilahti näki läheltä nuorten raharuhtinaiden korskean elämän. Sitä kuvattiin osuvasti ja menestyksekkäästi Tom Wolfen romaanissa Turhuuksien rovio (1987). Teoksesta keskustelevat myös Timo Harakka ja Anna Kortelainen.

10 kirjaa rahasta
TV1 klo 21.30

Kovia kohtaloita

Sarjasta Toistaiseksi tuntemattomasta syystä alkavat uudet jaksot. Nuori moottoripyöräilijä sai erittäin pahoja palovammoja liikenneonnettomuudessa Lempäälässä Pirkanmaalla vuonna 2007.

Kevytmoottoripyörän polttoainetankki syttyi räjähdysmäisesti tuleen sen jälkeen, kun moottoripyörä ja henkilöauto olivat kolaroineet risteyksessä. Motoristi törmäsi päin kääntyvän auton keulaan sillä seurauksella, että moottoripyörän bensatankki räjähti, sytyttäen hänet kauttaaltaan tuleen.

Lahjakkaan jääkiekkoilijanuorukaisen kehosta paloi 52 prosenttia, ja häntä pidettiin tapaturman seurauksena kaksi kuukautta nukutettuna Töölön sairaalassa Helsingissä. Asianomaiset kertovat itse tapahtuneesta.

Toistaiseksi
tuntemattomasta syystä
TV2 klo 21.20

Kasari-popin monet sävelet

Teemalla on palattu takaisin 1980-luvulle muistelusarjoissa aiemminkin. Nyt vuorossa on samaa aihetta käsittelevä kuusiosainen saksalainen dokumenttisarja.

Pääpaino on populaarikulttuuri-ilmiöissä, mutta 1980-lukua ei voida käsitellä ilman politiikkaa. Toisaalla jylläsivät Thatcher ja monetarismi, toisaalla rauhan- ja vaihtoehtoliikkeet.

Musiikillisesti 1980-luku alkoi punkin merkeissä ja sitä seurasi uusi aalto. USA:ssa rap- ja breakdance nousivat muoti-ilmiöiksi. Miehiset rokkarit Bruce Springsteen ja Bryan Adams tekivät suuren läpimurtonsa valtavirtaan. Tietokoneet ja syntetisaattorit tulivat mukaan pop-musiikkiin. Vuosikymmenen lopulla kovia sanoja olivat dj:t, house ja rave.

Ja koska kyse on saksalaisesta sarjasta, meidän ei anneta unohtaa myöskään Modern Talkingia.

Paluu 80-luvulle
Yle Teema klo 21.00

Professori pyhiinvaelluksella

Athos on ainutlaatuinen paikka maailmassa, yli 1000 vuotta vanha itsenäinen munkkivaltio Pohjois-Kreikassa. Se on ortodoksisen kirkon pyhimpiä paikkoja. Vuosittain saaren sadoissa luostareissa vierailee yli 100 000 pyhiinvaeltajaa.

Uusintana nähtävässä dokumentissa Helsingin yliopiston uskontotieteen professori René Gothóni matkaa pyhälle vuorelle. Professori Gothóni on 1980-luvulta lähtien tutkinut luostarielämää ja vierailee Athoksella vuosittain.

René Gothóni Athoksella on erikoinen ohjelma siinä mielessä, että Athoksella saa kuvata harvoin ja vielä harvemmin saa tavata Athoksen munkkeja.

Dok: René Gothóni Athoksella
FST5 klo 21.50

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.