"Kun on ilmoittautunut kisoihin, on pakko mennä salille, vaikka laiskottaisikin" – bioanalyytikko Tiina Jalkanen, 53, valmistautuu voimapunnerruksen SM-kilpailuihin

Tiina Jalkanen saa halusi haastaa itsensä ja ryhtyi keski-iässä kilpailemaan.

Jalat ilmaan, tanko rinnalle ja raudat ylös!

Bioanalyytikko Tiina Jalkanen, 53, on saapunut punttisalille suoraan töistä keskussairaalalta. Fyysisesti kevyt työ vaatii raskaat harjoitukset varsinkin nyt, kun edessä on kilpailut. Jalkanen valmistautuu voimapunnerruksen SM-kisoihin, jotka pidetään lokakuun lopussa Viitasaarella.

Voimapunnerruksessa on kaksi kilpailumuotoa. Toistonostossa kilpailija nostaa mahdollisimman monta kertaa tankoa, johon on lastattu hänen oman painonsa verran kiloja. Naiset saavat hieman helpotusta: he nostavat kahdellakolmasosalla omasta painostaan.

Maksiminostossa nostetaan mahdollisimman suuri kilomäärä vain yhden kerran puhtaasti ylös. Yrityskertoja on kolme.

Voimapunnerrus on vaativampaa kuin tavallinen penkkipunnerrus, jossa jalkapohjat pidetään maassa tai penkillä. Kun jaloista ei saa liikkeeseen apua, liike rasittaa rintalihaksia ja ojentajia enemmän. Tapa punnertaa kehitettiin aikoinaan sotilaiden kuntotestausta varten ja aiemmin lajista puhuttiinkin sotilaspenkkinä.

Voimapunnerrus on ADT:n valvomaa ja jokaisen kilpailijan täytyy allekirjoittaa antidopingsopimus ennen kilpailemista.

 

Jalkanen on hyvä esimerkki siitä, miten harrastus saa uutta tulta alleen, kun siinä ryhtyy kilpailemaan. Kuntosalilla hän oli käynyt jo pitkään, toistakymmentä vuotta, kunnes muutama vuosi sitten ryhtyi treenaamaan tavoitteellisemmin ja osallistumaan kilpailuihin. Salikäynteihin tuli lisää motivaatiota.

– Kun on ilmoittautunut kisoihin, on pakko mennä salille, vaikka joskus laiskottaisikin, Jalkanen sanoo.

Keski-ikäisenäkin voi vielä löytää lajinsa ja innostua siitä. Kilpailumenestys ei ole Jalkaselle pääasia, vaan itsensä haastaminen.

– Olin alussa todella huono, enkä nytkään ole hirmu hyvä, mutta olen kehittynyt.

Jalkasen tuore ennätys maksiminostossa 55 kiloa kilpailussa.

– Se on minun ikäiselleni naiselle ihan hyvä tulos. Suomen ennätys samassa painoluokassa (alle 63 kg) on kymmenen kiloa enemmän.

Voimapunnerrus tuntui hyvältä lajilta, sillä siinä ainoastaan tulos ratkaisee. Eivät esimerkiksi kauneusarvot, jotka ovat tuomarin silmässä, kuten fitnessissä.

 

Jalkanen on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä asti. Kotona kannustettiin ja tuettiin lasten urheiluharrastuksia.

– Varsinkin isä oli urheiluhullu ja kuskasi autolla Jyväskylän Mattilanpellolta urheilemaan, jos polkupyörällä ei päässyt. Kaikkia lajeja sai kokeilla. Eniten harrastin ratsastusta, mutta myös yleisurheilua, telinevoimistelua, hiihtoa, luistelua ja pyöräilyä.

Liikunnalle on löytynyt aikaa kaikissa elämänvaiheissa. Uuteen ammattiin Jalkanen on kouluttautunut pariinkin kertaan elämänsä aikana: aluksi hän oli vestonomi, sitten pieneläinklinikan eläintenhoitaja ja nyt bioanalyytikko. Kotona Jalkanen pyöritti kuuden lapsen perhettä. Nuorin, lukiolainen, asuu enää äidin ja isän kanssa.

Yksi lapsi menehtyi kaksitoista vuotta sitten. Silloin kului pitkä aika kuin sumussa.

– Kuntosali oli paikka, jossa jossain vaiheessa huomasin, etten ole pariin tuntiin ajatellut tapahtunutta.

Liikunnasta Jalkanen sai voimaa myös kaksi vuotta sitten, kun häneltä löytyi rintasyöpä. Seurasi iso leikkaus ja hoidot, jolla sairaus saatiin parannettua. Yhä tarvittava lääke tekee kisoja edeltävän pienen painonpudotuksen haastavaksi ja leikkauksen turruttama rintakehä vaikeuttaa jonkin verran nostoa, mutta muuten vakava sairastuminen ei enää vaikuta. Salilla Jalkanen käy neljä kertaa viikossa, syö terveellistä kotiruokaa ja pitää yhden karkkipäivän viikossa. Aikaa jää myös Jyväskylässä asuville kolmelle lapsenlapselle, joiden kanssa mummolla on aina hauskaa.

Voimapunnerrus ei ole kaapin kokoisten mörssäreiden laji, vaikka niin voisi luulla.

– Voin suositella sitä ihan kaikille, jotka tykkäävät käydä kuntosalilla ja haluavat haastaa itsensä, Tiina Jalkanen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .