Kuninkaallinen kämmi: Kaarle Kustaa luuli Suurajoissa isoja rapuja muovisiksi

Mukana olleet muistelevat Ruotsin kuninkaan Jyväskylän vierailua 1982 lämmöllä.

Jyväskylän Suurajot järjestettiin vuonna 1982 jo 32:ta kertaa. Kilpailujohtajana toimi tuolloin Veikko Partanen ja kunniavieraaksi oli kutsuttu ralleista kiinnostunut Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Jyväskyläläisestä Timo Fredriksonista oli tullut Ruotsin konsuli alkuvuodesta 1982 ja hän oli mukana järjestämässä kuninkaan kestitystä.

– Kun vierailu vahvistui, menin Schaumanin johtajan luokse ja kysyin, olisiko mahdollista saada linnan edustustiloja vieraalle. Johtaja kiemurteli ja sanoi, että näistä asioista päätetään yhtiön hallituksessa. Sitten hän kysyi, kuka olisi tulossa. Vastasin, että Ruotsin kuningas. ”No siinä tapauksessa minä päätän, että saa tulla”, hän vastasi, Fredrikson kertoo.

36-vuotias kuningas istahti visiittinsä aikana muun muassa pikataipaleella ralliauton kyytiin, lenteli helikopterilla, lähetti kisaajat matkaan, osallistui rapujuhliin, saunoi ja lenkkeili Jyväskylän maisemissa.

Kaikki oli mietitty tarkasti etukäteen. Näin esimerkiksi mietityn juoksureitin aikaan kuninkaan edessä ajoi poliisiauto ja mukana juoksivat adjutantin lisäksi kaksi miestä Suomen liikkuvasta poliisista. Pääkonsuli Fredrikson kutsuu nyt miehiä leikkisästi lenkkipoliiseiksi.

– Kunkku oli noihin aikoihin niin kovakuntoinen, että lenkkipoliisit eivät pysyneet matkassa, hän kertoo naureskellen.

 

Veikko Partanen sanoo Laajavuoressa järjestettyjen rapujuhlien olleen hänen ralliuransa kohokohta.

– Ne olivat oikein sellaiset herrasmiespäivälliset, joista jäi hieno muisto.

Fredriksonin mieleen on jäänyt erityisesti se, kuinka kuningas hämmästyi nähdessään ravut. Pöytään oli valittu komeita ja suuria yksilöitä ja kuningas kysyi, ovatko ravut muovisia. Niin jättimäisiltä ne pienempiin rapuihin tottuneesta Kaarle Kustaasta kaiketi näyttivät.

Laajavuoressa järjestettiin syömisen lomassa myös ryyppylaulukilpailu. Edustettuina olivat Suomi, Ruotsi ja Ranska.

– Ranskalaisia otti päähän, kun he eivät osanneet oikein muuta kuin Alouetten. Suomalaisia lauluja veti musiikinopettajavaimoni. Ruotsihan sen kisan tietysti sitten voitti, Fredrikson kertoo.

Fredrikson kertoo myös miettineensä Kaarle Kustaan visiitin aikaan, että kuninkaan homma ei ole kovin mukava tehtävä.

– Kaikkeen täytyy olla varautunut ja koko ajan varuillaan. Ainoa hetki, jona Kaarle Kustaa silminnähden vähän rentoutui olivat rapujuhlat, kun oli nautittu snapseja ja hän sai sikarin poltettavakseen.

Ruotsiin Suurajojen voitto ei kuninkaallisesta kannustajasta huolimatta tuona vuonna mennyt. Vuoden 1982 voittajaksi kruunattiin Hannu Mikkola, tuolloin jo kuudetta kertaa.

Sarjassa muistellaan maakunnassa vierailleita kansainvälisiä julkkiksia. Jos sinulla on muistikuvia ja tarinoita Ruotsin kuninkaanvierailusta, vinkkaa siitä tanaan@keskisuomalainen.fi ja otamme yhteyttä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .