"Kuudennen kirjan kriisi" yllätti fantasiakirjailija Katri Alatalon

Viime vuonna ilmestynyt Käärmeiden kaupunki kummitteli korpilahtelaisen mielessä sitkeästi.

Korpilahtelainen fantasiakirjailija Katri Alatalo koki yllätyksen kirjoittaessaan romaania, joka ilmestyy keväällä 2019.

– Jos joillakin on toisen kirjan kriisi, minulle tuli kuudennen kirjan kriisi.

Alatalo on pohtinut tilannetta ja todennut, että selitystä voi hakea prosessista, joka liittyi hänen viime vuonna ilmestyneeseen, Gummeruksen kustantamaan teokseen Käärmeiden kaupunki.

– Se oli itselleni niin tärkeä ja niin pitkäaikainen projekti.

Asetelma teki uudesta alusta entistä kivikkoisemman.

– Joka kerta joutuu miettimään, mitä seuraavaksi, ettei seuraava kirja jää "väliteokseksi". Miten ylitän itseni? Miten uudistun? Mihin suuntaan oma kirjailijuus kasvaa? Kehittyykö kieli?

Oli kaksi asiaa, jotka auttoivat Alataloa selättämään kuudennen kirjan kriisin.

– Kustannustoimittajan kommentit ovat tärkeitä. Niistä saa potkua tekemiseen.

– Toinen on aika. Käärmeiden kaupunki ilmestyi viime vuonna; siitä ei ole kauan. Kestää aina oman aikansa, ennen kuin edellisen kirjan henkilöt ja se maailma eivät enää pyöri mielessä. Mutta kyllä ne näköjään lopulta häviävät.

– Ja kun itselle tärkeän kirjan ilmestymisestä on kulunut aikaa, alkaa nähdä sen sillä tavalla, että no; ehkä sekään ei ollut vielä täydellinen.

Ensi keväänä ilmestyvä teos on Alatalon mukaan parhaillaan editointivaiheessa. Alatalo sanoo, että vielä on liian aikaista sanoa, mihin suuntaan se vie häntä kirjailijana. Jokin vaikutelma hänellä siitä kuitenkin on.

– Ehkä se vie juonellisesta fantasiaseikkailusta pikkuisen kokeilevampaan suuntaan. Tutkin sitä, voisiko myös fantasiaromaanissa leikitellä kielellä ja rakenteella, ja yritän tuoda henkilöhahmoja enemmän esille.

Alatalon esikoisteos Karnin labyrintti (Vaskikirjat) ilmestyi vuonna 2012. Saakoskella Korpilahdella asuva Alatalo paitsi kirjoittaa, myös opettaa kirjoittamista.

– Aika jännä tämä jonkinlainen kirjailijan arki, millaiseksi tämä on muotoutunut. Ei se tavallaan ole kauhean erikoista tai räiskähtelevää. Se on enemmänkin sitä, että siellä sitä istuu läppärin ääressä ja kirjoittelee, ja välillä käy vetämässä jonkin opetuskeikan.

– Yllättävän sellaista normaalia elämää.

Uusimmat

Tänään

Pitkittynyttä vaivaa varten määrätty antibioottikuuri toi Merja Kohvakalle yöunet vievän allergian, ja se saattoi pelastaa hänen henkensä: "Se oli onnekas yskä"

Pentti Särkiojan, 80, olympialaiset lähestyvät puolen vuosisadan ikää, eikä Pylkönmäen Yrittävän puheenjohtajan pesti ole loppumassa – "Joskus talkootunteja kertyi liikaakin, mutta olen tykännyt tästä touhusta"

Arman Alizadille talousohjelma Youtubeen

Jyväskylään jo kolmas Aito Döner -ravintola

Miksi vain luonnollinen kauneus on hyväksyttyä, kauneusyrittäjä Tiina Jylhä kysyy – Jyväskylässäkin kohotetaan rintoja ja muotoillaan häpyhuulia

Kun vaimo alkoi odottaa lasta, Joonas Tolvanen kirjoitti tulevalle lapselle kirjan

Mikä urheiluseura täytti 100 vuotta? Tunnetko keskisuomalaiset kansanedustajat? Mikä marja mainitaan maakuntalaulussa? – Testaa, kenellä on kaveriporukassasi paras Keski-Suomi-tietämys

Vanhanajan huonekasvit loppuvat kukkakaupoista – Löytyykö sinun kotoasi näitä klassikkokasveja?

Viitasaarelaiset naiset innostuivat neulomaan 350 paria villasukkia veteraaneille – Neuloosi jäi päälle ja nyt he kokoontuvat kerran viikossa neulomaan ja juttelemaan

Katri, 37, teki haaveestaan totta: Jätti virkamiesuran ja perusti Muurameen kotieläinpihan, jossa pääsee rapsuttamaan ja ruokkimaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.