Lapset päihittävät opettajansa

Suomalaisten tv-kanavien lastenohjelmissa on se hyvä puoli, että peruslaatu on kunnossa. Lapsen voi antaa katsoa ohjelmia ilman pelkoa traumoista ja järkytyksistä. Kunhan vain muistaa sen, että lapsissakin on eroja. Se mikä on tarkoitettu 12-vuotiaalle, ei välttämättä sovi 6-vuotiaalle.

MTV3:n uutuus Ink - Ihmenappuloiden kerho on hyvällä asialla. Pinnaltaan sarja on vauhdikas ja humoristinen, mutta pinnan alla edistetään oppimista ja varsinkin tieteitä. Sarjassa puhutaan tietenkin suomea.

Ranskalaisanimaation pääosassa on neljä sisäoppilaitoksessa opiskelevaa koululaista. Heidän opettajansa, neiti Sadie Macbeth, on ilkeä sadisti. Lapset perustavat Ihmenappuloiden kerhon pelastaakseen sekä itsensä että koulunsa. Ongelmat eivät ratkea väkivallalla, vaan tiedolla ja neuvokkuudella.

INK - Ihmenappuloiden kerho
MTV3 klo 10.35

Tieto on valtaa jo lapsuudessa

Myös TV2 aloittaa tänä aamuna uuden lastensarjan. Kotimainen Apina opena ei kuitenkaan ole animaatio, vaan kisailu, jossa esiintyy ihan oikeita lapsia. Juontaja on aikuinen mies, Ville Kinnunen, ja häntä avustaa nukkehahmo, Pono-apina.

Selkeä yhtäläisyyskin kohderyhmän lisäksi sarjoista löytyy. Sekä INK - Ihmenappuloiden kerho että Apina opena korostavat oppimisen, koulunkäynnin ja tiedon tärkeyttä.

Studiossa on kaksi kahden lapsen joukkuetta. Kilpailulajeja on kuusi. Voittaminen vaatii kekseliäisyyttä, näppäriä sormia ja tietoa. Kysymykset koskevat luonnontieteitä, eli eläimiä, kasveja ja erilaisia luonnonilmiöitä. 20-osainen sarja sopii oikein hyvin kohderyhmälleen, lähinnä ala-asteikäisille lapsille.

Apina opena
TV2 klo 8.28

Mestarisäveltäjä ja hänen muusansa

Kolmeosainen AVA Draama Rakkauden säveliä tulee Ranskasta. Säveltäjämestari Robert Schumann tapaa Clara Wieckin tämän ollessa vasta tyttönen mutta jo taitava pianisti. Tapaamisen innoittamana romanttinen Schumann päättää omistaa koko elämänsä pianonsoitolle, mutta kohtalo puuttuu peliin. Kätensä vaurioittanut ja syvästi masentunut mies joutuu tyytymään säveltämiseen. Monien vaiheiden ja vastoinkäymisten jälkeen Clarasta tulee hänen pelastajansa, kumppaninsa ja tulkitsijansa.

AVA Draama:
Rakkauden säveliä
AVA klo 18.15

Huonon maun sketsihuumoria

Muistatteko vielä brittiläiset hauskat pojat Gareth Halen ja Norman Pacen? Yhden pisteen vihje: He esiintyivät 1980- ja 1990-luvuilla sketsisarjassa Hale ja Pace - Hauskat pojat. Sarjaa voidaan pitää tyylilajinsa klassikkona. Sarja palkittiin muun muassa Montreuxin kultaisella ruusulla.

Iso ja viiksekäs Hale ja pienempi Pace tapasivat jo opiskeluaikoina Elthamissa 1970-luvun alussa. Miehiä yhdisti sopivasti kiero huumorintaju. Ennen tv-sarjaa he kiersivät esiintymässä livenä pubeissa ja klubeissa.

Hale ja Pace rikkoivat hyvän maun ja poliittisen korrektiuden rajoja jatkuvasti ja tahallaan. Kohua aiheutti varsinkin mikrossa paistettu kissa. Vakiohahmoista elämään ovat jääneet kivenkovat portsarit, eli kaksi Ronia, ja lastenohjelmajuontajat Billy ja Johnny.

Hale ja Pace - Hauskat pojat
TV Viisi klo 18.30

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Laukaassa järjestetään yhdistettynä talviuinnin SM- ja EM-kisat – Tämän vuoden arvokisa jäi pitämättä osanottajapulan vuoksi

Mihin olisikaan Perttu Korhonen urheilijana yltänyt, jos ei olisi pitänyt joogaa humpuukina

Majakkaseuran elokuvakiertue saapuu Jyväskylään: ilmaisleffa Haaksirikkojen Märket esitetään kirjastossa perjantaina

2010-luku oli listapopin, rapin, Spotifyn ja live-esiintymisten juhlaa. Näin musiikin kuuntelu muuttuu 2020-luvulla

Telia tarjoaa ilmaiseksi tv-urheilua, joka normaalisti maksaa: lauantaina muun muassa JYP–KalPa

Muistatko tätä Syksyn sävel -finalistia? Onnettomuuden vuoksi laulajan aivoista jouduttiin poistamaan kolmannes

Jyväskylästä lähdetään urheilun huippuvirkoihin – viimeksi JKU-urheilija, Semmarit-laulaja ja yliopiston viestintäjohtaja

Tommi Soidinmäen kruunaamisesta tangokuninkaaksi 15 vuotta – Onko sunnuntain juhlakonsertissa Saarijärvellä luvassa yllätysilmoitus?

Jyväskyläläismissi juontaa ruudussa uutta musiikkitietovisaa – Avausjaksossa myös jyväskyläläinen kilpailija

Äänekoskelainen naisten teatteriporukka teki alastonkalenterin, mutta joku voi joutua pettymään – "Taiteellinen ja hyvällä maulla toteutettu"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.