Lasse Heikkilän Tunturimessussa kaikui Lapin lumo

HENGELLINEN

MUSIIKKI

Lasse Heikkilä

Tunturimessu

Jyväskylän yliopiston juhlasalissa 23.1.2009 kello 18.

Tamperelaisen säveltäjän, sanoittajan ja musiikin monialaosaajan, Lasse Heikkilän tuore luomistyön tulos, Tunturimessu tempaisi Jyväskylän Yliopiston juhlasalissa istuvan yleisön Lapin mystisiin tunnelmiin.

Musiikin lisäksi revontulien ja liekkien loimua kuvaavat valotehosteet, taustalle heijastetut Heikki Korpin ottamat upeat maisemakuvat, porontalja, vaivaiskoivu ja kannot sekä esiintyjien asut veivät ajatukset tunturien ja jänkien seuduille.

Lasse Heikkilän tähän asti ehkä tunnetuin teos on Suomalainen messu, jota on esitetty jo kymmenen vuoden ajan eri puolella Suomea. Jos joku Tunturimessua kuuntelemaan tullut odotti samaa räväkkyyttä, kuin mitä Suomalaisessa messussa on, niin hän ehkä yllättyi.

Levitunturilla, Marian kappelissa 28.2.2007, ensiesityksen saanut Tunturimessu on edeltäjäänsä lyyrisempi, miltei tarunomainen. Tästä on esimerkkinä laulu Valkoinen lintu, johon liittyvän tanssin esitti Sanna Jukantupa.

Molempien messujen hengellinen anti on vahva ja Jumalan sanaan tukeutuva.

Viime lokakuussa Jyväskylässä aiemmin kuultu Tunturimessu oli nyt osana kristittyjen yhteistä rukousviikkoa. Niinpä Jyväskylän kristillisten seurakuntien yhteistyötoimikunnan sihteerinä toimiva Kari Valkonen juonsi tilaisuuden ja luki musiikin lomassa Raamatun tekstejä, jotka tukivat laulujen sanomaa.

Perjantai-illan kaikki soittajat ja laulajat koostuivat jyväskyläläisistä musiikin ammattilaisista, ammattiopiskelijoista ja harrastajista. Tätä joukkoa johti ja piti tiukasti otteessaan värikkääseen lapinpukuun pukeutunut Hannu Ala.

Illan solistiparin, Jenni ja Markus Saarelan, äänet sointuivat hyvin yhteen. Näitä sulavasti lavalla liikkuvia nuoria kauniissa lapinpuvuissaan oli ilo katsella ja kuunnella.

Noin tunnin kestävän messun aikana kuultiin monta koskettavaa kappaletta kuten esimerkiksi Tulkaa minun tyköni, Pohjoisen puolelta oksaton puu ja Veri Jeesuksen. Kaikki laulut ovat Lasse Heikkilän säveltämiä ja sanoittamia paitsi Ristillä, jonka sanat on kirjoittanut Kalevi Lehtinen.

Messun toinen esitys oli samana iltana klo 20.

MIRJAMI ASIKAINEN

Uusimmat

Tänään

Jyväskyläläiskaunotar Lotta Näkyvä putosi Selviytyjistä – "Omat liittolaiset pettivät"

Pitkittynyttä vaivaa varten määrätty antibioottikuuri toi Merja Kohvakalle yöunet vievän allergian, ja se saattoi pelastaa hänen henkensä: "Se oli onnekas yskä"

Pentti Särkiojan, 80, olympialaiset lähestyvät puolen vuosisadan ikää, eikä Pylkönmäen Yrittävän puheenjohtajan pesti ole loppumassa – "Joskus talkootunteja kertyi liikaakin, mutta olen tykännyt tästä touhusta"

Arman Alizadille talousohjelma Youtubeen

Jyväskylään jo kolmas Aito Döner -ravintola

Miksi vain luonnollinen kauneus on hyväksyttyä, kauneusyrittäjä Tiina Jylhä kysyy – Jyväskylässäkin kohotetaan rintoja ja muotoillaan häpyhuulia

Kun vaimo alkoi odottaa lasta, Joonas Tolvanen kirjoitti tulevalle lapselle kirjan

Mikä urheiluseura täytti 100 vuotta? Tunnetko keskisuomalaiset kansanedustajat? Mikä marja mainitaan maakuntalaulussa? – Testaa, kenellä on kaveriporukassasi paras Keski-Suomi-tietämys

Vanhanajan huonekasvit loppuvat kukkakaupoista – Löytyykö sinun kotoasi näitä klassikkokasveja?

Viitasaarelaiset naiset innostuivat neulomaan 350 paria villasukkia veteraaneille – Neuloosi jäi päälle ja nyt he kokoontuvat kerran viikossa neulomaan ja juttelemaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.