Lasse Heikkilän Tunturimessussa kaikui Lapin lumo

HENGELLINEN

MUSIIKKI

Lasse Heikkilä

Tunturimessu

Jyväskylän yliopiston juhlasalissa 23.1.2009 kello 18.

Tamperelaisen säveltäjän, sanoittajan ja musiikin monialaosaajan, Lasse Heikkilän tuore luomistyön tulos, Tunturimessu tempaisi Jyväskylän Yliopiston juhlasalissa istuvan yleisön Lapin mystisiin tunnelmiin.

Musiikin lisäksi revontulien ja liekkien loimua kuvaavat valotehosteet, taustalle heijastetut Heikki Korpin ottamat upeat maisemakuvat, porontalja, vaivaiskoivu ja kannot sekä esiintyjien asut veivät ajatukset tunturien ja jänkien seuduille.

Lasse Heikkilän tähän asti ehkä tunnetuin teos on Suomalainen messu, jota on esitetty jo kymmenen vuoden ajan eri puolella Suomea. Jos joku Tunturimessua kuuntelemaan tullut odotti samaa räväkkyyttä, kuin mitä Suomalaisessa messussa on, niin hän ehkä yllättyi.

Levitunturilla, Marian kappelissa 28.2.2007, ensiesityksen saanut Tunturimessu on edeltäjäänsä lyyrisempi, miltei tarunomainen. Tästä on esimerkkinä laulu Valkoinen lintu, johon liittyvän tanssin esitti Sanna Jukantupa.

Molempien messujen hengellinen anti on vahva ja Jumalan sanaan tukeutuva.

Viime lokakuussa Jyväskylässä aiemmin kuultu Tunturimessu oli nyt osana kristittyjen yhteistä rukousviikkoa. Niinpä Jyväskylän kristillisten seurakuntien yhteistyötoimikunnan sihteerinä toimiva Kari Valkonen juonsi tilaisuuden ja luki musiikin lomassa Raamatun tekstejä, jotka tukivat laulujen sanomaa.

Perjantai-illan kaikki soittajat ja laulajat koostuivat jyväskyläläisistä musiikin ammattilaisista, ammattiopiskelijoista ja harrastajista. Tätä joukkoa johti ja piti tiukasti otteessaan värikkääseen lapinpukuun pukeutunut Hannu Ala.

Illan solistiparin, Jenni ja Markus Saarelan, äänet sointuivat hyvin yhteen. Näitä sulavasti lavalla liikkuvia nuoria kauniissa lapinpuvuissaan oli ilo katsella ja kuunnella.

Noin tunnin kestävän messun aikana kuultiin monta koskettavaa kappaletta kuten esimerkiksi Tulkaa minun tyköni, Pohjoisen puolelta oksaton puu ja Veri Jeesuksen. Kaikki laulut ovat Lasse Heikkilän säveltämiä ja sanoittamia paitsi Ristillä, jonka sanat on kirjoittanut Kalevi Lehtinen.

Messun toinen esitys oli samana iltana klo 20.

MIRJAMI ASIKAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.