Lastenohjelmatarjonnan valvonta unohdettiin

Lastenohjelmatarjonnan valvonta on jäänyt pois julkisesta seurannasta. Vuosiin ei ole tehty kartoitusta siitä, millaisia ohjelmia lapsille on televisiossa tarjolla.

Asiaa on tutkittu viimeksi vuonna 2006. Silloin liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä tutkimuksessa selvisi, että lähes puolet Suomen televisiossa esitettävistä ohjelmista sisälsi selvää väkivaltaa.

Lapsiasiavaltuutettu toivoi, että ministeriö jatkaisi asian seuraamista muutaman vuoden välein, mutta yhtään tutkimusta ei ole sen jälkeen tehty.

Tampereen yliopiston mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen sanoo, että kontrolli lastenohjelmista on siirtynyt koko ajan enemmän tv-yhtiöille itselleen.

Liikenne- ja viestintäministeriön tilaaman lastenohjelmatutkimuksen 2006 tekijä Annikka Suoninen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että pelit ja netti ovat jyränneet tutkimuskohteena television.

- Kunakin aikana ”moraalipaniikin” kohteeksi mahtuu yleensä kerrallaan vain yksi media, tällä hetkellä internet ja väkivallan osalta varmaan pelit, Suoninen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.