Laukaan Tiituspohjassa asuvan Sanna Mäkisen pihaa koristavat pihakorut, risutyöt ja kestävät betonikoristeet – katso tästä ideat puutarhan koristelemiseen

En yleensä ole harakka, joka on kiiltävän perään, mutta puutarhassa tykkään koruista, lasista ja muista helyistä, joiden värit aurinko kirkastaa, nauraa Sanna Mäkinen.

Laukaan Tiituspohjassa sijaitsevassa upeassa pihassa törmääkin tämän tästä vanhoista haarukoista väänneltyihin tuulikelloihin tai tuikkukippoihin, joita koristavat kristallimaiset kiteet. Mäkinen käy ahkerasti kirpputoreilla, joista tarttuu mukaan aarteita: koristeellisia vyönsolkia, vanhoja koruja ja lasiastioita. Talvisin hän käy koruryhmässä, jossa ihanuuksista syntyy uusia pihakoruja.

Puutarhanhoito ja uusien kasvien hankkiminen vievät Sanna Mäkisen ajan kesällä. Syksyllä hanskat laitetaan naulaan ja alkaa pihakoristeiden ideoiminen ja valmistelu. Kuva: Venla Tirkkonen
 

Pihakoristeiden teko alkoi noin kymmenen vuotta sitten, kun pihalta kaadettiin yhdeksän suurta koivua. Piha täyttyi risuista, joten Mäkinen alkoi ideoida niistä erilaisia lintuja, kukkia ja sydämiä. Suurikokoiset kurjet tarkkailevat edelleen pihan elämää kukkapenkeissä ja vesiaiheen reunalla.

– Jossain vaiheessa hurahdin betonitöihin. Vähintään kerran kesässä on tehtävä vanhaan vauvan vannaan mäski, Mäkinen kertoo.

Risutyöt pitää tehdä keväällä, kun oksat ovat tuoreita ja taipuisia. Kuva: Venla Tirkkonen
 

Perennapenkkien väleissä voi astella betonisilla laatoilla, joiden tekemisessä on hyödynnetty muovista tervetuloa-mattoa.

– Laitan valmiin puukehikon alle muovin ja kehikon päälle sopivan palasen kanaverkkoa. Kehikkoon vedän kolmisen senttiä betonimäskiä ja painan kumimaton betoniin noin 15 minuutiksi. Betonilaatta on valmis viikon kuivumisen jälkeen.

Ruostuva harjateräs on yksi Sannan suosikkimateriaaleista. Kuva: Venla Tirkkonen

Sanna Mäkiseltä löytyy monenlaisia kädentaitoja. Hän on opiskellut muun muassa hitsausta. Koska kotoa ei löydy hitsauslaitteita, työkaverin mies tekee tarvittavat hitsaustyöt.

– Puutarhaseuran hitsauskurssilla tein kasvitukia ja vääntelin harjateräksestä kiekuroita. Olen ihastunut harjateräkseen, sillä tykkään ruostuvista materiaaleista.

Pihassa onkin lukuisia erilaisia korkeuksiin kohoavia tukia. Niitä pitkin kiertää muun muassa eri kärhölajikkeita ja peikonkelloja.

Mäkisen pihasta löytää yllätyksiä myös aivan maan rajasta. Kasvien varjoista voi avautua vaikka rikkinäiseen ruukkuun tehty asetelma tai keijun talo, jonka pihassa on pienen pienet puutarhavälineet. Koivun kantoon syntyi peikkotalo.

Betonilaattojen täytyy antaa kunnolla kuivua, etteivät ne vääntyile tai halkeile. Kuva: Venla Tirkkonen

Pihakoristeiden tekeminen kuuluu syksyyn ja talveen, jolloin puutarha on lepotilassa. Sen sijaan keskikesällä Sanna Mäkinen keskittyy täysin puutarhanhoitoon.

– Olen keräilijä. Ajattelen, että aina on hyvä päivä ostaa uusia kasveja. Kierrän taimistoilla eri puolella Suomea ja etsin aarteita.

Puutarhanhoito vie aikaa, mutta toisaalta se tuottaa ilon hetkiä.

– On ihanaa odottaa nuppujen puhkeamista ja katsoa, mitä sieltä aukeaa. Purppura-alpi taitaa kukkia tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Mosaiikkipallosta löytyy samoja sävyjä kuin Melting fire -keijunkukasta. Kuva: Venla Tirkkonen

Princess Diana -lyhtykärhön koristeena on tuikkukippo, joka on rikkinäisenäkin kaunis. Kuva: Venla Tirkkonen

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Näinkin voi käydä: Tankero-englanti nosti jyväskyläläisen selostajan kansainväliseen valokeilaan – "Vedimme homman tahallaan överiksi"

Radio Keskisuomalainen tuo heinäkuun lauantai-iltoihin kuulijoita ihastuttaneen toivekonsertin – "En ole koskaan saanut niin paljon positiivista palautetta"

Muuramelaiskaunottarelle jälleen voittajan kruunu kutreille – Krista Oksanen on nyt Miss Hiekkasärkät

Marko Ahosen tärpit: Tosielämän Jane Tennison Jackie Malton vie katsojat kohurikosten maailmaan

Toivakasta löytyy yksi maan harvoista pärekaton tekijöistä – Lupsakan Kari Siikasen päreet palavat vain siitä yhdestä kysymyksestä

Alusvaatteet, päällysvaatteet, hiukset, kynnet, korut, roskapussit, toimiston seinät... – Jyväskyläläisen yrittäjän Sanna Jylängin, 43, lempiväriä ei ole vaikea arvata

Marko Ahosen tärpit: Rainer Werner Fassbinderin Eva Braunin avioliitto on ohjaajansa tunnetuin elokuva

Pariisi vaihtui Joutsaan, Jämsään ja muihin kotimaan kohteisiin – Pyöräilijät silti hyvillä mielin kohti hurjaa urakkaa: "Tarkoitus on ennen kaikkea auttaa"

Marko Ahosen tärpit: Tornionjokilaaksossa väki vähenee mutta osa haluaa pysyä isiensä mailla

Kesähiukset kauniiksi jogurtilla ja kananmunalla – Ekokampaajan mukaan moni ruokakaapin tuote ja puutarhan yrtti taipuu hiushoidoksi tai jopa shampoon korvikkeeksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.