Laukaan huippusaluki juoksi maailmanmestariksi

Laukaassa asuu tuore maailmanmestari. Melik Boorchin Oghab Nox Infinita, kutsumanimeltään Oghab, toi kultaa syyskuun alussa Belgian Awansissa järjestetyissä vinttikoirien ratajuoksukilpailuissa salukien sarjassa. MM-kisoihin osallistui noin 400 koiraa, salukiurosten sarjassa koiria oli 21.

Toukokuussa 2016 syntynyt Oghab juoksee ensimmäistä kilpailukauttaan ja on ollut lyömätön. Se on voittanut jokaisen maasto- ja ratalähtönsä, ja on parantanut radalla salukien pitkän ja lyhyen kilpailumatkan kauden kärkiaikaa jokaisessa kilpailussaan.

Ennen maailmanmestaruutta Oghab oli jo saavuttanut paljon: suomenmestaruudet rata- ja maastojuoksusta, Pohjoismaiden mestaruuden maastojuoksusta ja ratajuoksun Tähtisprintterivoiton. Oghabia voittoisampaa salukia ei tiettävästi ole Suomessa nähty aikoihin.

Oghab on Hanna ja Arto Ojanperän koira. Perheessä on viisi salukia. Yksi niistä on kilpailutoiminnasta pari vuotta sitten ”eläköitynyt”, ruotsalaissyntyinen Noa, joka saavutti myös runsaasti menestystä.

Oghabin Ojanperät hakivat Suomeen Yhdysvalloista. Koira oli tuolloin puolivuotias.

– Erikoisen Oghabista tekee se, että se on niin sanottu alkuperäsaluki. Sen molemmat vanhemmat ovat syntyneet Iranissa, eli ne ovat ehtoja aavikkosalukeja. Salukihan on Lähi-idästä kotoisin, Hanna Ojanperä kertoo.

Oghabin voittoa juhlistetaan myöhemmin, sillä edessä oli kotiin palattua heti kisamatka Suomessa. Hyvällä koiralla olisi kysyntää jalostuksessa, mutta sen aika on Hanna Ojanperän mukaan aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.

Perhe lähti Belgian kisoihin asuntoautolla. Pariviikkoinen reissu oli samalla kesälomamatka, joka varmasti jää muistoihin.

– Oghab oli sekä ensimmäisen että toisen aikajuoksun nopein ja kiri todella tiukassa painelähdössä urosten voittajaksi vain 0,007 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen. Uskomaton ja ikimuistoinen kisa, emme varmaan koskaan pysty kuuntelemaan maammelaulua itkemättä, Hanna Ojanperä kertoo. 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .