Legendaarinen meteorologi tarkastelee Keski-Suomen oikukasta säätä piilopirtissään Korpilahdella

Meteorologi Martti Mäkelä, 79, aloitti Ylen tv-uutisten sääpioneerina 50 vuotta sitten yhdessä Erkki Harjaman ja Pirkko Lahden kanssa.

Vaikka hänet muistetaan televisiosta, ei 16 vuotta kestänyt tv-työ ollut hänelle uran kohokohta. Suurimmaksi saavutuksekseen hän nimeää eurooppalaisen hankkeen, jossa Ilmatieteen laitos ja silloinen TVH koordinoivat järjestelmän, joka ilmoitti teiden kunnossapitäjille ennusteet kelioloista. Siitä lähtien teiden suolaukseen, hiekoitukseen ja auraukseen on osattu varata kalustoa ja lisätyövoimaa.

Mielenkiintoinen Mäkelän mielestä oli myös komennus, jossa hän loi yhdeksään Etelä-Afrikan maahan paikallisten kanssa modernit sääpalvelujärjestelmät. Viimeiset työvuodet hän työskenteli Helsinki-Vantaan lentoaseman sääyksikön johtajana.

Helsinkiläinen Mäkelä osti 1970-luvulla Korpilahdelta, Iso-Kaukuu-järven rannalta tontin rakennuksineen. Erämaamökkiä hän on sittemmin laajentanut ja samalla opiskellut hirsirakentamista.

Kesät hän asuu joko yksin tai vielä työelämässä olevan vaimonsa kanssa hirsihuvilassaan. Tontilla sijaitsevassa talviasuttavassa mökissäkin hän asuu niin pitkälle talveen kuin lumi ei estä ajoa perille asti.

Säämiehelle paikka on sikäli sopiva, että Iso-Kaukuu-järvi ja tontti sijaitsee kuin kraatterin pohjalla: lähialueella on isoja korkeuseroja, ja sää vaihtelee voimakkaasti kymmenenkin kilometrin sisällä.

Samantyyppisiä maisemia löytyy toki muualtakin Keski-Suomesta, eli paikalliset sääolot voivat vaihdella, eivätkä yleiset sääennusteet välttämättä pysty antamaan tarkkaa ennustetta maakunnan joka kolkasta.

Tyypillistä Keski-Suomelle on suurten vesistöjen vaikutus.

– Suurten vesistöjen lähellä on kylmempää alkukesästä, kun veden lämpötila on alhainen. Loppukesästä tilanne muuttuu päinvastaiseksi, eli suuren vesistön lähellä yötkin ovat kuumempia kuin pikkujärvien lähellä tai kuivalla maalla.

Maakunnassa ennustamista vaikeuttaa osin maakunnan luoteisosaan ulottuva Suomenselkä.

Ennusteiden vastaanottajaa hämää se, että sääennusteissa ei puhuta Keski-Suomesta, vaan Itä- ja Länsi-Suomesta.

– Toisinaan tietää vasta ennustetun päivän iltana, kuuluiko Keski-Suomi sinä päivänä Itä- vai Länsi-Suomeen, Martti Mäkelä sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .