Linnan juhlissa mies säväyttää yksityiskohdilla - pukukoodi ei kiellä kekseliäisyyttä

Tumma puku tarkoittaa mustaa, tummansinistä tai tummanharmaata pukua. Vaikka väreissä on niukalti valinnanvaraa, Linnassa on nähty vuosien saatossa mitä kekseliäimpiä materiaalivalintoja.

- Esimerkiksi Ile Vainio pukeutui viime vuonna mustasta farkkukankaasta tehtyyn pukuun, kertoo muotitoimittaja Sami Sykkö.

Vaikka pieni viritys on Sykön mielestä paikallaan, ei Linnaan kannata pukea ylleen ihan mitä tahansa.

- Kyseessä on vuoden suurin juhla, jonka arvokkuutta tulee myös kunnioittaa.

Viime vuosina Linnan juhlissa on nähty myös aiempaa tyköistuvampia tummia pukuja.

Esimerkiksi takin olkapäät olivat vielä muutamia vuosia sitten väljempiä ja housut hieman leveämpiä kuin nykyisissä tiukoissa malleissa. Sykkö nostaa esille amerikkalaisen muodinluojan Tom Fordin tummansiniseen smokkimaiseen pukuun viime vuonna pukeutuneen rap-artisti Elastisen.

- Hän oli yksi viime vuoden ehdottomista valopilkuista. Todella komea ja viimeisen päälle mietitty puku.

Tiukka leikkaus on herättänyt myös närää konservatiivisempaa pukeutumista suosivien keskuudessa.

- Meitä on joka junaan, jotkut haluavat samanlaisuutta, mutta on myös niitä, jotka haluavat nähdä jotain uutta ja erilaista. Mistäs me sitten puhumme, jos kaikki ovat samasta muotista?

Frakki on pukujen kuningas

Jämäkkä etiketti luo puitteet varsin juhlavalle pukeutumiselle. Jos sitä noudattaa, on Linnan juhliin melko hankalaa alipukeutua.

- Frakkia juhlavampaa miesten asua tuskin on olemassa, Sykkö sanoo.

Frakki on muodollinen ja arvokas juhlapuku, jolle on määritelty liuta erilaisia sääntöjä. Esimerkiksi housujen vyötärön tulisi pysyä aina frakkiin kuuluvan liivin alla piilossa, eikä itse liivi saisi pilkahtaa takinliepeiden alta. Frakin hännystakkia ei saa missään nimessä napittaa.

Vaikka muistettavaa riittää, taitava pukeutuja voi piristää asuaan tyylikkäästi.

Esimerkiksi muutama vuosi sitten kansanedustaja Jani Toivolan (vihr.) frakkipaitaa koristivat valkoiset paljetit. Tanssija Jorma Uotinen toi asuunsa säihkettä valitsemalla frakkipaitaansa timantinkaltaiset napit.

- Näissä tapauksissa etikettiä on venytetty mutta tyylikkäästi, Sykkö sanoo.

Miesten juhlapukeutuminen jää usein naisten näyttävien ja värikkäiden pukujen varjoon. Sykkö on iloinen siitä, että myös miesten juhlamuodista puhutaan.

- Näin myös miehet saavat huomion, jonka he ansaitsevat.

Pääkallon muotoiset kalvosinnapit

Rannekello joutuu etikettipoliisien hampaisiin lähes joka vuosi, sillä se ei ole etiketinmukainen asuste. Ajan saa tarkistaa taskukellosta, mutta turvallisin valinta on jättää kello kotiin.

Linnan tyyliniekkojen kaulaa ovat koristaneet kravattien lisäksi rusetit ja huivit.

Sykön mukaan asua ei voi pelastaa hienoillakaan kengillä, mutta kiinnostavat jalkineet voivat tuoda kokonaisuuteen lisää mielenkiintoa. Jopa kalvosinnapeilla on väliä.

- Kalvosinnapeillakin voi tuoda kokonaisuuteen jännittävyyttä, jotain sellaista, mitä ei arjessa tule näytettyä. Tänä vuonna Linnaan on tulossa esimerkiksi kultaiset ja pääkallon muotoiset kalvosinnapit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Linnan juhlissa mies säväyttää yksityiskohdilla - pukukoodi ei kiellä kekseliäisyyttä

Uusimmat

Tänään

Jyväskyläläinen metalliyhtye Lost Society vaihtaa rumpalia uuden albumin julkaisun kynnyksellä

Jyväskylä Sinfonia kävi kouluissa todistamassa, ettei klassinen musiikki ole tylsää – näin komeasti soi Finlandia sählypallolla

Jyväskyläläinen lääkäri Anni Saukkola lähti vastaiskuun huuhaata vastaan – pyrkii dialogiin, vaikka mustasalva- ja hopeavesi-jutuista meneekin "kuppi nurin"

Kolumni: Pessimisti pettyy aina ja nauttii siitä – mahtaa olla melkoinen taakka jatkuvasti pohtia, miten jokin menee kohta pieleen

Katso seitsemän poimintaa Tukholman huonekalumessujen osastoilta: keväisiä värejä ja uusia muotoja, myös vastuullisuus näkyi

Vanhat kuvat: Erimus ja Purje taistelivat voitosta Korpilahden jääraveissa

Uusi tietovisa on taas täällä: testaa, millainen Keski-Suomi-tietäjä olet

Yli 200 auton mies kertoo kuudesta erityisestä biilistään – "Autoihin ei saa rakastua, mutta silloin mulla oli kyynel silmässä"

Tämä mies on omistanut yli 200 autoa – "Vaimo sanoi, että leiki, kunhan se ei vaikuta jääkaapin sisältöön"

Ravintola-arvio: Keskisuomalaisen makuraati tarttui Hoxin härkää sarvista ja etanaa kotilosta – perinteinen annos yllätti Jyväskylän Savelassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.