Mäntän taide- ja ruokatapahtuma on herkuttelijan paratiisi, mutta kattauksiin on paikkoja rajoitetusti – jopa vain 12

Mäntässä nautittiin kansainvälisestä ruoasta, taiteesta ja seurasta.

Sitä sanotaan, että mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Viidettä kertaa järjestetyssä Mäntän Food & Art -tapahtumassa oli kaiken kaikkiaan 13 vierailevaa keittiömestaria. Apukokkeja oli toinen mokoma ja lisäksi iso joukko muuta keittiöhenkilökuntaa. Tarjoilijoitakin jalkapallojoukkueen verran. Soppa oli kuitenkin erinomainen. Mäntästä tuli hetkeksi kulinaristisen ilottelun keskus, joka houkutteli herkkusuita ympäri maata.

– Tulemme tänne joka vuosi tähän aikaan. Se on perinne, Päivi ja Mikko Ahola Turusta sanovat.

Syöjiä kauempaa olivat tulleet kuitenkin kokit.

– En tiennyt Suomesta aiemmin kuin Nokian ja Muumit. Nyt tiedän aika paljon enemmän, 24-vuotias japanilainen Yasuhiro Fujio sanoo ja hymyilee ujon vaisusti.

 

Hän valmisti Serlachius-museo Göstassa nautittua yhdeksän ruokalajin Chef’s Menuta varten annoksen, jossa ei ollut mitään vaisua. Kolmena iltana tarjoiltu annos oli niin hyvä, että moni nosti lopulta syvän lautasen huulilleen juodakseen kylmien nuudelien ja raputempuran kastikkeen viimeistä pisaraa myöten.

– Haluan tehdä yksinkertaista ruokaa, joka menee suoraan sydämeen. Suomen ja Japanin ruokakulttuureissa on jotain samaa. Me arvostamme sitä, että ruoka tulee läheltä ja se ei ole pitkälle prosessoitua, Fujio sanoo.

Japanin lisäksi tapahtumassa oli kokkeja Suomesta, Ruotsista, Kreikasta, Perusta ja Venäjältä.

 

Serlachius-museoiden ympäristöissä järjestettävällä tapahtumalla on joka vuosi oma teemansa. Tänä vuonna herkuteltiin San Pellegrino Young Chef -kilpailun kärkikastin luomuksilla. Aiempien vuosien teemoja ovat olleet pohjoismaalaiset kokit, kansainväliset museoravintolat, maailmalla menestyneet suomalaiset kokit ja naisravintolapäälliköt.

Chef’s Menun lisäksi tapahtumassa oli tarjolla Strömsöstäkin tutun Paul Svenssonin menu, huippuviinien ympärille suunniteltu Wine O’Clock -päivällinen keittiömestari ja ravintoloitsija Pekka Terävän johdolla, taidelounas taiteilija Koen Vanmechelenin kanssa ja Antti Vahteran valmistama ruokailu Olavi Virta -elokuvan parissa.

– Wine O’Clockiin otettiin vain 12 ruokailijaa, sillä emme halunneet avata kovin montaa 1 200 euron pulloa, Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas sanoo.

 

Food and Art -tapahtuma ei tähtää pelkästään ruokailijoiden hemmotteluun. Se tarjoaa kokeille mahdollisuuden luoda kontakteja, oppia uutta ja kokeilla rajojaan.

– Jalkapallossa puhutaan paljon pelaajapolusta. Siitä, että 80 prosenttia on tuuria ja 20 prosenttia taitoa. Kokonaisuuteen vaikuttaa oikea paikka ja oikea ajankohta. Tämäkin on yksi paikka pelaajille – eli kokeille – todistaa tai katsoa, minne oma ura kääntyy. Hetkeen tarttuminen on tärkeää ja tämä on hyvä hetki tarttua, Terävä sanoo.

Hän on yksi tapahtuman alkuunpanijoista. Idea syntyi siitä, että toimiessaan Bocuse d’Or -kilpailun tuomarina kansainväliset kokit kysyivät toistuvasti: ”Koska me pääsemme Suomeen kalastamaan ja sienestämään?” Nyt he pääsevät. Perulainen Elizabeth Puquio Landeo kertoo pyydystäneensä Suomessa ensimmäisen kalansa.

 

Vaikka hinnat, herkulliset ruoat ja hulppea miljöö tekevät tapahtumasta eittämättä elitistisen, on tunnelma rento. Kannaksella on rempseä asenne, joka on omiaan poistamaan pönötyksen tunnetta. Ruokapöydässä maallikkokin uskaltaa arvioida annoksia, vaikka vieressä istuu herkuttelemaan saapuneita huippukokkeja.

Jossain noin viidennen ja kuudennen ruokalajin paikkeilla ruokailijoille jaetaan mustat nauhat. Kohta syödään sokkona, joku arvelee. Kun silmät on sidottu, eteen tuodaan kieppi muovailumassaa. Luvassa onkin taidepaussi. Ennen ruokailua on tutustuttu Koen Vanmechelenin näyttelyyn. Nyt muovaillaan sokkona kanoja, joista kanoihin mieltynyt Vanmechelen valitsee suosikkinsa. Voittaja palkitaan sampanjapullolla.

 

Ruokailijoille on jaettu vihot, joissa on pieni esittely kokeista, tilaa muistiinpanoille ja mikä tärkeintä, repäistävä palautesivu. Moni lähettää kokeille kiitosta, sydämiä ja ehkä puhelinnumeronsakin.

 

Yhdeksän ruokalajin ja näihin saumattomasti sopineiden juomien jälkeen monella on hymy herkässä. Samoin housun nappi.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .