Mötherheadin piti soittaa esikuvansa kunniaksi yksi keikka – tänään bändi soittaa yleisölle 60:ttä kertaa

Lemmy Kilmisterin kipparoimassa Motörheadissä on riittänyt jyväskyläläisille tributoimista.

Nyt on muuten aika kovannäköistä porukkaa, 12-vuotias Petri ”Ian” Kalmari ajatteli saadessaan 1980-luvulla käteensä brittiläisen hard rock -yhtye Motörheadin levyn Ace of Spades.

– Se napsahti kerrasta ja se matka on jatkanut, hän sanoo.

Kymmenen vuotta sitten basisti-laulaja Kalmari pisti syntymäpäiväjuhlia varten pystyyn bändin. Mötherhead-nimeä kantanut poppoo soitti Motörheadin musiikkia. Paikka oli Vaajakosken urheilutalo ja keikkoja piti olla vain yksi. Kappaleita harjoiteltiin puolenkymmentä ja meno oli niin kova, että tarinan mukaan silloiselta rumpalilta, Konsta Kupiaiselta, loppui kunto kesken.

– Kenelläkään meistä ei ollut pitkään aikaan ollut vakituista bändiä, jonka kanssa soittaa. Se tuntui niin hyvältä, että se jatkui ihan luonnostaan, kitaristi Jani Tarvainen muistelee.

Nyt aikaa on kulunut kymmenen vuotta, ja tänään edessä on juhlakeikka tanssisali Lutakossa. Keikka on vuorossaan bändin 60:s.

Mötherheadin voi syystä sanoa ampaisseen nopeasti isoille areenoille. Sen seitsemäs keikka oli nimittäin Provinssirockin lavalla. Tapahtuma ei tosin ollut Provinssi, vaan Seinäjoella järjestetty kansainvälinen Harley Davidson -kokoontumisajo. Provinssirockin edeltävällä tapahtumalla oli käytössään festareita varten rakennetut lavat.

Kansainvälinen yleisö otti riemulla vastaan bändin, joka oli nostanut kattoon rekvisiitaksi metallista tehdyn pommikoneen.

– Se lähti siitä, kun kysyin tutulta metallimieheltä ihan läpällä, että rakennettaisiinko treenikämpälle pommikoneen siiven pätkä, kun Motörheadillakin oli sellainen lavalla. Pekka Sinkkonen kysyi, että miksei rakennettaisi kokonaista konetta.

Pommikone, jonka tekoon osallistui myös paikallinen moottoripyörärakentaja Sami Lahtinen, nielaisi 140 metriä 38-millistä huonekaluputkea.

– Katsos meillä päin on sellainen sanonta, että kun kerran leikkiin ryhdytään, leikitään sitten kunnolla, 49-vuotias Kalmari sanoo ja hymyilee.

Tulevalle Lutakon-keikalle pommikoneesta lipuu vain osa. Siipiväliltään 7-metrinen rakennelma ei nimittäin mahdu sisään ihan mistä tahansa portaikosta.

Pommikoneen ohella lavalla on koko liuta Marshallin kaiuttimia – ihan niin kuin Motörheadillakin. Yhtyeen tuorein jäsen, Aarno Rousin paikalle puolisentoista vuotta sitten tullut 37-vuotias Timo Ruunanniemi tuumaa, että asioita voisi toki tehdä pienemmälläkin volyymillä ja helpommalla, mutta sitten se ei olisi niin komeaa.

– Tribuutissa pitää olla tietyt asiat mukana, Kalmari sanoo.

Niin. Tribuutti ja coverbändi eivät ole sama asia. Tarvainen selittää, että coverbändi vetää usein monien yhtyeiden musiikkia, kun taas tribuutti keskittyy yhteen esikuvaan ja yrittää imitoida sen ilmaisua ja ulkonäköä.

– Mukana on oltava myös visuaalinen puoli. Vuosia sitten näin toki kovan White Snake & Dio -tribuutin, jossa jätkät soittivat Dressmannin T-paidat päällä. Ei se oikein lähtenyt, Kalmari havainnollistaa.

”Pete Moottoripää oli kuin ilmetty Lemmy Kilmister panosvöineen kaikkineen”, luki kesällä musiikkilehti Infernon keikka-arviossa. Arvio tuntui toki Kalmarista hyvältä, mutta hän korostaa, että tarkoitus ei ole missään nimessä tavoitella mestariksi nimeämänsä Lemmyn kruunua. Tämä oli Motörheadin laulaja, basisti ja kasvot.

– Yksi pointti on päivän selvää. Tässä universumissa on ollut vain yksi Lemmy Kilmister, ja toista ei tule. Lemmyä ei enää ole, mutta Motörheadin musiikki elää vahvana. Ja me yritämme parhaamme mukaan pitää sitä elossa myös livenä.

Kun Lemmy kuoli joulukuussa 2015, tribuuttiyhtye Mötherheadillä oli parin päivän päästä keikka Vaajakoskella ravintola Rosetissa. Baari teki yleisöennätyksen ja Lemmy sai arvoisensa muistokeikan ja korkean hatun noston.

Lutakon keikalla hattua nostetaan myös tuoreen Motörhead for Life -kappaleen muodossa. Se on Mötherheadin säveltämä kunnianosoitus esikuvalleen.

Mötherhead, Loparit ja The Muddies aloittavat Tanssisali Lutakon syyskauden tänään lauantaina 8. syyskuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .